Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bărbat cu picioarele amputate, împușcat mortal de polițiști în SUA. Proteste după moartea lui Anthony Lowe

O investigație de amploare a fost declanșată de autoritățile americane, după ce un bărbat cu picioarele amputate a fost împușcat mortal de polițiști în Los Angeles. Ofițerii și-au motivat gestul prin faptul că tânărul era suspectat c-ar fi înjunghiat o persoană și apoi i-a amenințat cu un cuțit. Moartea violentă lui Anthony Lowe, un afroamerican de 36 de ani, a declanșat proteste din cauza modului în care intervin forțele de ordine.

Polițiștii din Huntington Park, un oraș situat la sud-estul comitatului Los Angeles din California, au intervenit pe 26 ianuarie, după ce o persoană a anunțat c-a fost înjunghiată de un bărbat aflat într-un scaun cu rotile, a precizat Șeriful comitatului Los Angeles.

În momentul în care au ajuns la fața locului, polițiștii susțin că bărbatul asupra sa un cuțit cu o lamă de 30 de centimetri și a încercat să arunce cu el înspre ei. Ulterior, ofițerii au folosit un pistol cu electroșocuri asupra suspectului care a încercat din nou să arunce cuțitul, „moment în care a avut loc un schimb de focuri cu implicarea polițistului", se arată în comunicatul autorităților americane

Anthony Lowe a fost împușcat în partea superioară a trunchiului și a murit la fața locului.

Bărbat cu picioarele amputate, împușcat mortal de polițiști în SUA. Imagini cutremurătoare, surprinse de martori

În imaginile surprinse de martori poate fi văzut cum Anthony Lowe, bărbatul cu picioarele amputate, a coborât din scaunul cu rotile și s-a târât pe trotuar, fiind somat de polițiști să se oprească. Momentul în care bărbatul a fost împușcat mortal nu a fost surprins în imagini, însă la un moment dat suspectul s-a prăbușit la pământ.

Vă avertizăm! Urmează imagini cu un puternic emoțional!

Cazul bărbatului împușcat mortal de polițiștii din Huntington Park este investigat de către Departamentul Șerifului, ce urmează să stabilească dacă ofițerii ar trebui supuși unor măsuri disciplinare.

Familia bărbatului împușcat mortal de polițiști. „Anthony a fost executat cu brutalitate”

Rudele lui Lowe și mai multe grupuri de activiști au organizat luni o conferință de presă prin care au cerut anchetarea ofițerilor care l-au împușcat mortal pe bărbat.

„Anthony a fost executat cu brutalitate de ofițerii de poliție din Huntington Park joia trecută, într-un atac violent și laș", a declarat Cliff Smith, un organizator al Coaliției pentru controlul comunitar asupra poliției.

Mama lui Anthony Lowe a declarat că vrea doar să afle adevărul în cazul morții fiului ei.

„Mi-au omorât fiul cu picioarele amputate, țintuit într-un scaun cu rotile”, a precizat Dorothy, mama lui Anthony Lowe.

Sora bărbatului, Yatoya Toy, a afirmat că lui Anthony i-au fost amputate ambele picioare în 2022, în urma unei altercații cu forțele de ordine în Texas.

Bărbatul era tatăl a doi copii și locuia în sudul orașului Los Angeles, conform publicației L.A. Times. De asemenea, un purtător de cuvânt al familiei a afirmat pentru CBS News suferise o criză în momentul în care a fost împușcat.

Cum se apără Poliția în cazul bărbatului cu picioarele amputate, împușcat mortal

Reprezentanții Poliției din Huntington Park au precizat, într-un comunicat emis luni, că ofițerii au intervenit în cazul unei persoane înjunghiate pe data de 26 ianuarie. Victima a afirmat că agresorul era un bărbat într-un scaun cu rotile. Atacatorul ar fi "coborât din scaunul cu rotile, a alergat spre victimă fără a fi provocat și a înjunghiat-o în partea laterală a pieptului" cu un "cuțit de măcelar de 30 de centrimetri”, înainte de a fugi de la locul faptei în scaunul cu rotile, conform Time.com.

Polițiștii au precizat că au pornit în căutarea agresorului și l-au identificat pe suspect, în persoana lui Anthony Lowe, care era înarmat cu un cuțit. Potrivit autorităților americane, ofițerii au încercat să-l rețină pe bărbat care nu a ignorat somațiile și „a amenințat că îi va ataca pe polițiști cu cuțitul”.

De asemenea, forțele de ordine au folosit de două ori aparatul cu electroșocuri asupra bărbatului.

„Suspectul a continuat să amenințe ofițerii cu cuțitul de măcelar, ceea ce a dus la un schimb de focuri cu implicarea ofițerilor", se arată în comunicat.

Departamentul Șerifului din Los Angeles a mai precizat că suspectul a fost împușcat în partea superioară a toracelui și a „primit îngrijiri medicale la fața locului din partea paramedicilor unui echipaj de pompieri și a fost declarat decedat”.

Ce măsuri au fost aplicate polițiștilor care l-au împușcat mortal pe bărbat

Față de polițiștii implicați au fost aplicate măsuri administrative și se află în prezent în concediu plătit, conform protocolului. Incidentul este investigat de către Biroul Omucideri din cadrul Departamentului șerifului din Los Angeles și de Biroul procurorului districtual.

Săptămâna trecută, cinci polițiști au fost acuzați de omor de gradul doi, după ce l-au bătut pe Tyre Nichols, în Memphis. Bărbatul în vârstă de 29 de ani a murit la câteva zile după incident. Proteste au izbucnit în Statele Unite în urma morții lui Nichols.

Săptămâna trecută, Poliţia din Memphis a destructurat unitatea celor cinci poliţişti acuzaţi că au provocat moartea unui afro-american de 29 de ani, bătut cu bestialitate, înregistrarea video a acestor violenţe stârnind din nou groază şi nedumerire în Statele Unite, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Peste 1000 de oameni au murit în interacțiuni cu poliția în 2022

La doi ani de la moartea afro-americanului George Floyd, numărul persoanelor care au murit în timpul interacţiunilor cu poliţia a doborât încă un record, cu 1.186 de decese pentru anul 2022, cel mai mare din ultimii zece ani, potrivit site-ului „Mapping Police Violence”.

Cei cinci poliţişti implicaţi în moartea lui Tyre Nichols au fost concediaţi, puşi sub acuzare pentru crimă şi închişi. Patru dintre ei au fost ulterior eliberaţi pe cauţiune, reaminteşte AFP.

În începutul lunii ianuarie, Keenan Anderson, un văr de-ai lui Patrisse Cullors, cofondatoarea mișcării „Black Lives Matter”, a murit, după ce a fost implicat într-un accident rutier în Los Angeles, iar polițiștii care au intervenit au folosit în repetate rânduri dispozitivul cu electroșocuri pentru a-l imobiliza. Tânărul de 31 de ani era profesor și tatăl unui copil, scrie The Guardian.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE