Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bani pentru naveta elevilor. Guvernul a aprobat acordarea unei sume forfetare în avans

Elevii navetiști vor primi o alocație forfetară în avans pentru plata navetei. Aproape 200.000 de copii ar putea beneficia de acești bani, însă măsura este una de compromis, spun reprezentanții elevilor.

Elevii vor primi câte 60 de lei pe lună pentru 3 km de drum, iar dacă naveta depășește această distanță, câte 6 lei pe kilometru. Măsura a fost propusă de fostul ministru Sorin Cîmpeanu și agreagtă mai departe de Ligia Deca.

Însă, proiectul este unul controversat pentru că suma forfetară ar putea ajunge și la persoane care nu au nevoie de ea. Spre exemplu, elevii care folosesc trenul ca să ajungă la școală și care au deja gratuitate.

„În cazul în care Curtea va declara OUG 50 ca neconstituțională, Ministrul Educației va trebuie să asigure decontarea integrală și gratuitate prin subvenție pentru elevi.

Lucru pe care Ministerul Educației nu și-l dorește, astfel că ei încearcă să paralizeze efectele unei eventuale decizii a CCR”, a declarat Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Însă, reprezentanții Consiliului Național al elevilor spun că au acceptat măsura aceasta ca pe un compromis pe termen scurt pentru a debloca problema navetei elevilor fiindcă banii vor fi acordați în avans.

Potrivit notei de fundamentare a ordonanței aprobate azi de guvern, suma alocată pentru 2023 este de 420 de milioane de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE