Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Banca Centrală Europeană va acorda companiilor un scor climatic la cumpărarea de obligațiuni

Banca Centrală Europeană (BCE) a declarat luni că va acorda punctaje climatice corporațiilor înainte de a le cumpăra obligațiunile și că intenționează să acorde prioritate celor care fac eforturi pentru a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Banca centrală a declarat că ia această măsură pentru a sprijini obiectivele Uniunii Europene în materie de climă.

Punctajele acordate companiilor vor măsura progresele înregistrate în reducerea emisiilor din trecut, planurile de reducere a acestora în viitor și caracterul complet al raportării cantității de gaze cu efect de seră pe care le emit.

BCE a cumpărat obligațiuni corporative ca parte a eforturilor sale anterioare de stimulare economică pentru a reduce ratele dobânzilor pe termen lung. Aceste programe au luat sfârșit, iar în prezent banca reinvestește veniturile din obligațiuni ajunse la scadență și utilizează scorurile climatice în luarea deciziilor privind deținerile de obligațiuni.

Aceasta spune că va cumpăra mai mult de la companiile cu scoruri mai bune și, în teorie, va sprijini capacitatea acestora de a se împrumuta la rate mai mici.

De ce acordă BCE scoruri climatice corporațiilor?

Mandatul principal al băncii vizează controlul inflației în zona euro, sarcină pe care încearcă să o îndeplinească prin creșterea ratelor dobânzilor. Cu toate acestea, ea poate urmări și alte obiective - cum ar fi sprijinirea politicilor economice generale ale UE, care includ combaterea schimbărilor climatice - dacă acest lucru nu interferează cu combaterea inflației.

Banca a precizat că va aplica criteriile climatice doar la proporția de obligațiuni din portofoliul său, nu și la volumul achizițiilor sale, care va continua să fie determinat doar de considerente de politică monetară.

Atât BCE, cât și Banca Angliei au luat în considerare schimbările climatice mai mult decât Rezerva Federală a SUA, care a făcut pași modești pentru a încorpora preocupările legate de climă în cadrul său de reglementare. Banca centrală americană se confruntă cu critici din partea republicanilor din Congres, care spun că această problemă nu face parte din aria de autoritate a Rezervei Federale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE