Autobuzele din Iași, dotate cu inteligență artificială. Sistemul e o premieră în România

Sisteme bazate pe inteligență artificială au fost montate pe 140 de autobuze din Iași. Dotarea este unică în România și are ca scop reducerea accidentelor, dar și înregistrarea situațiilor in care șoferul autobuzului nu este atent, stă pe telefon sau mănâncă.

140 de autobuze cu inteligență artificială

Potrivit studiilor realizate în rețelele de transport public din Europa, sistemul de avertizare și anti-coliziune reduce cu peste 60% accidentările pasagerilor. 140 de autobuze au fost echipate cu sisteme de prevenire a accidentelor.

Alin Munteanu, șofer: Îmi arată limitele de viteză, îmi arată când sunt foarte aproape de altă mașină, pietonii pe care nu-i putem vedea și ne ajuta senzorii.

Alin Munteanu este unul din cei 300 de soferi din Compania de Transport Public instruiți sa utilizeze echipamentele noi. Este convins că numărul accidentelor petrecute in traficul din Iasi din cauza pietonilor neatenți va scadea .

Sistemul e o premieră în România

Cristian Stoica, directorul Companiei de Transport Public Iași: Deja avem date și hărți cu zone predispuse a se întâmpla accidente sau eventuale vătămări pentru pietoni, cei care merg cu bicicleta. Și în felul acesta sperăm noi să schimbăm comportamentul conducătorilor noștri, dar și pentru a fi mai precauți și a-i evita și pe ceilalți care produc accidente.

Gabriel Oprea, CEO companie sisteme de securitate rutieră: Algoritmii de inteligență artificială care sunt creați pentru acest domeniu sunt făcuți în așa fel încât să dea alerte cât mai puține false. Respectiv identifică dacă este persoană sau obiect. Și alertează șoferul cu până la 2,5 secunde înainte de posibilitatea unui impact.

În același timp, cameră cu infraroșu pe timp de noapte avertizează șoferul în situația în care nu este atent, bea, fumează la volan, mănâncă, este cu telefonul mobil, vorbește la telefon, este obosit, este neatent. În foarte multe situații practic îl alertează să fie atent.

Proiectul presupune combinarea a două sisteme: cel pentru avertizare și asistență anti-coliziune și unul care se bazează pe comportamentul șoferului în timpul condusului.

Cristian Stoica, directorul Companiei de Transport Public Iași: Acest sistem nu este făcut ca să îi sancționăm pe șoferii nostri, ci este menit să conștientizeze riscurile la care se expun dacă nu sunt atenți.

Proiectul este finanțat prin PNRR si are o valoare totală de aproximativ 6 milioane 151 de mii de lei. A avut termen de implementare doi ani și s-a incheiat cu 4 luni mai devreme. Compania de Transport Public din Iași are în total 180 de autobuze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE