Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Austria înăsprește securitatea la frontieră, în timp ce Ungaria eliberează traficanți de persoane

Ungaria a eliberat sute de prizonieri străini condamnați pentru trafic de persoane și le-a dat doar 72 de ore pentru a părăsi țara.

Luni, guvernul austriac a întărit securitatea de-a lungul frontierei comune a celor două țări și a cerut explicații Ungariei, potrivit euronews.com.

"Impact direct asupra securității"

Decizia de a elibera câteva sute de condamnați are "un impact direct asupra securității noastre", a declarat Ministerul austriac de Externe într-un comunicat.

Ministerul așteaptă "o clarificare imediată și cuprinzătoare din partea Ungariei", se arată în declarație, adăugând că ambasadorul Ungariei în Austria a fost convocat la Ministerul de Externe de la Viena pentru o întâlnire urgentă luni după-amiază.

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a înăsprit controalele la frontieră în weekend, în timp ce ministrul de externe Alexander Schallenberg a discutat duminică cu omologul său ungar, Peter Szijjarto.

De ce eliberează traficanții de persoane

Oficialii ungari au declarat că punerea în libertate a traficanților de persoane condamnați, toți cetățeni străini, a fost menită să rezolve problema supraaglomerării din închisorile maghiare. Prizonierii trebuie să părăsească Ungaria în termen de 72 de ore de la eliberare, potrivit unui decret guvernamental.

"Atâta timp cât există supraaglomerare în închisori... este o decizie corectă că nu dorim să folosim banii contribuabililor ungari pentru a finanța îngrijirea câtorva sute de traficanți de persoane", a declarat la începutul acestei luni Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orbán.

Ungaria este un adversar al migrației ilegale în Europa, iar Orban a subliniat adesea că migrația amenință să înlocuiască cultura creștină a continentului.

Țara central-europeană se află de-a lungul rutei de migrație din Balcani, un coridor popular pe care migranții și refugiații din Orientul Mijlociu, Africa și din alte părți călătoresc în încercarea de a ajunge în Uniunea Europeană.

Austria a criticat decizia eliberării deținuților, considerând-o o contradicție cu propria poziție a Ungariei față de migranți.

"Justificarea potrivit căreia încarcerarea traficanților de persoane cu naționalitate străină este prea costisitoare este diametral opusă liniei dure declarate anterior de Ungaria împotriva traficului de persoane", se arată în declarația Ministerului austriac de Externe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE