Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soluții pentru reducerea traficului de persoane: pedepsirea clientului. 500 de victime au fost identificate în ultimul an

Pedepsirea clienților care consumă servicii sexuale poate fi soluția pentru a reduce traficului de persoane. Este concluzia specialiștilor din întreaga lume, care recomandă modelul Suediei, potrivit căruia nu poți reduce acest flagel fără a te raporta la prostituție.

La această oră, Comisia Europeană discută o nouă directivă pentru a combate traficul de persoane, și pentru prima dată aceentul este pus pe reducerea cererii. România este campioana Europei la traficul de persoane raportat la numărul de victime identificate.

Sute de victime în ultimul an

500 de victime ale traficului de persoane au fost identificate în ultimul an, arată cel mai recent raport al Ministerului de Interne. Jumătate dintre ele sunt minori. Cifra nu arată însă adevărata față a fenomenului, o recunosc chiar autoritățile, pentru că nu toate persoanele exploatate ajung să ceară ajutor. Cele mai multe românce sunt traficate în străinătate, în special în Marea Britanie, Irlanda, Italia, Austria și Franța.

Mădălina Turza, coordonator al Comitetului antitrafic din Guvern: "România susține cu tărie directiva europeană privind traficul de persoane. Credem în incriminarea cereri. Până nu pedepsim clienții care apelează la servicii, nu vom putea să avansăm în domeniul traficului."

Suedia, prima țară care pedepsește clienții

Suedia este prima țară care a decis să pedesească clienții care folosesc serviciile unei prostituate, încă din anul 1999.

Therese Hyden, ambsadoarea Suediei în România: "Avem mai puțină cerere, pentru că iei amendă și poți merge la închisoare, dacă ești clientul. Suedia are puține victime față de alte țări datorită legislației."

Ioana Bauer, președinta asociației eLiberare: "O persoană poate cumpăra trupul unei alte persoane. E o inegalitate care trebuie să nu o mai acceptam în societate. Putem face asta, s-a făcut în Suedia, ar fi un moment bun să facem asta și în România."

Chiar și așa suedeza Anna Liden, chiar ea victimă a unei rețele de trafic de persoane, recunoaște că în țara ei sunt în continuare femei exploatate, inclusiv românce.

Anna Liden, victimă în Suedia: "Pentru că simți rușine. Puțin probabil să suni la poliție dacă ești lucrătoare sexuală, deși te simți în siguranță cu legislația care îl amendează pe cel care consumă."

Mădălina Turza, coordonator al comitetului antitrafic din Guvern: "Avem niște decizii rușinoase. Nu e vorba numai de formare, de schimbare a mentalității. Ai în România o judecatoare care poate consfinți într-o decizie definitivă că o fetiță de 13 ani care nu a mărturisit poliției că a fost agresată sexual de către tatăl vitreg, consideră că asta înseamnă complicitate."

Oficialii europeni ar putea obliga țările membre să incrimienze clienții care consumă serviicile unei prostituate despre care ar ști că este o persoană exploatată sexual.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE