Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, primul loc în UE la traficul de persoane. Aproape 3.000 de victime din totalul de 7.000 sunt românce

Cele mai multe victime ale traficului de persoane la nivel european sunt din România. Potrivit Comisiei Europene, din 7.000 de femei exploatate anual în Uniunea Europeană, aproximativ 3.000 sunt din țara noastră. Fenomenul este însă mult mai amplu. Nu toate femeile au curajul să-și reclame agresorii. Autoritățile au fost aspru criticate inclusiv de Statele Unite pentru lipsa măsurilor eficiente pentru combaterea traficului de persoane, motiv pentru care, de anul acesta va fi implementat mecanismul de identificare și referire a victimelor în țara noastră.

De ce nu fuge? De ce nu spune? De ce nu cere ajutorul? Sunt doar câteva dintre întrebările cu care victimele traficului de persoane se confruntă. Experții spun că blamarea victimei este la ordinea zilei, atât din partea societății, cât și din partea autorităților.

Iana Matei, Reaching Out: „Trebuie să înțelegem că în spatele acestei imagini stau ani și ani de abuz emoțional, fizic, sexual. Nu știm. Și ar fi mai simplu…de fapt nu ar fi mai simplu, dar ar fi mai omenesc. Să ne gândim la lucrul acesta și să ne întrebăm cum putem să ajutăm copiii ăștia decât să-i judecăm. Ea nu stă acolo că ea vrea să stea acolo. Stă acolo pentru că acesta e singurul mod în care poate supraviețui într-o lume căreia nu-i pasă”.

Dar cum putem să identificăm o victimă a traficului de persoane? Studiile ne arată că deși nu este ușor, există indici pe care putem să îi recunoaștem.

Loredana Urzică-Mirea, Director Executiv eLiberare: „Dacă o victimă ajunge la urgențe sau la un cabinet de obstretică ginecologie, în primul rând, de cele mai multe ori nu sunt lăsate să meargă singure aceste femei. CUT Merg de obicei însoțite de traficanți sau de cineva din rețea. Nu obișnuiesc să discute direct, dacă discută direct, își pun privirea în pământ, nu sunt lăsate”.

În școli se poate identifica și mai ușor, spun experții în combaterea traficului de persoane. Comportamentul se schimbă. Pleacă de la școală, încep să aibă lucruri noi, scumpe și se îndepărtează de prietenii lor. Metoda folosită de abuzator în aceste cazuri? Loverboy. Promisiunea iubirii și promisiunea unei vieți mai bune. Dar în aproximativ 70% dintre cazuri, traficantul este o rudă, un prieten sau un cunoscut.

Iana Matei, Reaching Out: „Ultimul caz pe care l-am avut…o copilă de 10 ani exploatată sub toate formele. Cerșetorie, sexual la 10 ani. A intrat în program, am făcut consiliere psihologică și cred că i-a luat 6 luni de zile să ne spună că înainte de a fi exploatată a fost violată de tatăl ei biologic și de fratele ei biologic”.

Comisia Europeană a propus o modificare legislativă prin care și clienții care folosesc cu bună știință serviciile oferite de victime ale traficului de persoane, să fie pedepsiți penal. În România a fost adoptat recent un mecanism care vine în ajutorarea victimelor. Țara noastră va avea măsuri de identificare a victimelor traficului de persoane, iar acestea vor fi preluate de serviciile de protecție și asistență. Specialiștii spun că atunci când vedem un abuz nu ar trebui să intervenim, ci să sunăm la poliție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE