Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Austria în timpul iernii: De ce sezonul balurilor din Viena ar trebui să fie pe lista tuturor călătorilor

Îmbrăcăminte formală elegantă, muzică frumoasă și dans grațios - un bal vienez este o priveliște de la care cu greu te poți abține.

Din ianuarie până în martie, sezonul balurilor este punctul culminant al calendarului social al Austriei.

Datând din secolul al XVIII-lea, această tradiție fermecătoare atrage mii de oameni de toate vârstele și mediile. Participanții, se adună pentru a dansa, a se distra și a sărbători cultura vieneză.

Zeci de evenimente au loc de-a lungul sezonului - dar Balul Filarmonicii, cel mai de preț, este sărbătorit la sala de concerte Musikverein.

Cine este invitat la balurile de vals de la Viena?

Balul la care participă celebrități și cancelarul austriac este cu adevărat unul dintre cele mai importante momente ale sezonului de bal din Viena. „Este un bal cu totul special, am fost aici de mai multe ori și mi-a plăcut mereu”, spune cântăreața de operă ruso-austriacă Anna Netrebko.

Dar dacă nu poți participa la balul Filarmonicii, nu te teme - nu lipsesc oportunitățile pentru potențialii dansatori de a practica un vals. Iosif al II-lea, fiul împărătesei Maria Theresia, a deschis balurile oamenilor obișnuiți, făcând astfel valsul vienez popular la curți.

Cele mai cunoscute baluri sunt Balul Operei, Balul Trandafirilor și Balul de Anul Nou. Fiecare dintre ele atrage mii de oameni din întreaga lume pentru a participa la această sărbătoare a culturii vieneze.

„De aceea avem 450 de baluri și festivități în fiecare an numai la Viena ”, spune Schaefer-Elmayer, profesor de dans și director al școlii de dans Elmayer din Viena. Fiecare minge are o temă și este sponsorizată de un organism comercial. El adaugă „Desigur, nu toți sunt ca acesta aici la Musikverein, dar fiecare dintre ei este încă deschis cu o ceremonie de deschidere cu debutanții și de fiecare dată cu un vals vienez”.

Care este codul vestimentar pentru balurile din Viena?

Participanții se îmbracă de obicei elegant pentru ocazie. Bărbații poartă costume, iar femeile rochii de seară.

„Cravatele albe sunt ținute obligatorii la balurile principale, cum ar fi balul de operă Philharmoniker Balltechniker Circle ”, spune Schaefer-Elmayer. „Cravata albă este cea mai elegantă formă de eleganță pentru un domn seara, urmată de o jachetă și apoi un costum albastru închis”.

Tinerii dansatori, așa-zișii debutanți, care deschid balul execută un dans „Poloneza”, urmat de un vals coregrafiat.

Balurile de la Viena: O tradiție istorică care e prezentă și azi

Balurile de la Viena sunt considerate un eveniment social esențial în viața culturală a orașului, unde oamenii se pot amesteca cu celebrități locale și oaspeți străini.

Pe lângă dans, balurile de la Viena oferă vizitatorilor posibilitatea de a se bucura de bucătăria vieneză, băuturile locale și deliciile dulci, cum ar fi celebrele prăjituri Sacher .

Sezonul este o necesitate pentru toți cei care iubesc cultura vieneză.

Dacă aveți ocazia să vizitați Viena în acest sezon, nu ratați șansa de a participa la unul dintre aceste baluri memorabile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE