Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viena, în top 10 cele mai locuibile orașe din lume. Clasamentul complet

Publicat de: Euronews

Pentru a treia oară în ultimii cinci ani de zile, Viena s-a clasat în topul celor mai locuibile orașe din lume, potrivit Global Liveability Index, un raport anual publicat de „The Economist”. Topul celor mai locuibile orașe din lume este dominat de metropole europene. După Viena, al doilea cel mai locuibil oraș din lume este capitala Danemarcei, Copenhaga. Zürich se află pe locul al treilea, la egalitate cu Calgary din Canada.

Raportul arată că orașele mijlocii din cele mai bogate țări ale lumii au ocupat cele mai bune locuri în clasament. Anul acesta, primele zece orașe sunt și cele care au reușit „să revină la normal” din pandemie.

Cum măsurăm „locuibilitatea”

Conceptul de „locuibil” analizează ce orașe din lume le oferă locuitorilor cele mai bune condiții. Fiecărui oraș îi este atribuit un rating în funcție de anumiți indicatori precum: stabilitate, sănătate, cultură, mediu, educație și infrastructură.

Viena, de exemplu, a obținut un scor aproape perfect cu 99,1 (din 100) în indicele său final - 100,0 la stabilitate, 100,0 la sănătate, 96,3 la cultură și mediu, 100,0 la educație și 100,0 la infrastructură.

Orașele cele mai puțin locuibile: ultimele zece poziții

Ultimele zece poziții includ orașele care au obținut cel mai mic punctaj la acești indicatori-cheie. Topul celor mai puțin locuibile orașe începe cu Teheran, capitala Iranului și se încheie cu Damasc, capitala Siriei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE