Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atac la democrație: Cum se compară violența politică din Brazilia cu asaltul asupra Capitoliului din SUA

Manifestanții care îl susțin pe fostul președinte naționalist brazilian Jair Bolsonaro au luat cu asalt duminică Congresul și clădirile guvernamentale din Brazilia pentru a anula alegerile care l-au adus la putere pe liderul de stânga Luiz Inácio Lula da Silva, la începutul acestei luni.

Revoltații au devastat clădiri politice - în timp ce defilau cu steagul brazilian cu motto-ul „ordem e progresso”, „ordine și progres” - într-o încercare nereușită de a inversa transferul pașnic de putere.

Cel mai mare atac asupra democrației braziliene din ultimele decenii, vestea revoltei de duminică a provocat un șoc în întreaga lume. Ceea ce i-a alarmat cel mai mult pe mulți sunt ecourile revoltei din SUA cu aproape exact doi ani înainte, când susținătorii fostului președinte republican Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul din Washington DC la 6 ianuarie, în încercarea de a-l împiedica pe Joe Biden să preia funcția.

Sincronizarea similară a evenimentelor i-a determinat pe comentatori și analiști să facă comparații între cele două, conform Euronews.com.

Sunt revoltele atât de asemănătoare pe cât par?

La prima vedere, s-ar părea cu siguranță că cele două incidente seamănă izbitor de mult unul cu celălalt. Povestea pe care o împărtășesc este remarcabil de asemănătoare. În ambele cazuri, un președinte de extremă dreapta, înflăcărat, cu o predilecție pentru utilizarea Twitter, își contestă pierderea alegerilor democratice, propagând minciuni și teorii ale conspirației către baza sa de susținători devotați.

În centrul ambelor revolte se află o ideologie naționalistă similară, care are o istorie de rezistență la transferurile democratice de putere.

„O jalnică tentativă de lovitură de stat de tip copy cat din partea lui Bolsonaro”, au fost cuvintele folosite de istoricul argentinian Federico Finchelstein, expert în istoria fascistă, pentru a descrie evenimentele de duminică.

În consecință, atât Biden, cât și Lula i-au condamnat cu înverșunare pe demonstranți, catalogându-i drept extremiști și amenințări la adresa siguranței țărilor lor. Acesta din urmă, însă, a făcut un pas mai departe, numindu-i „fasciști” - un cuvânt încărcat, pe care liderii americani au ezitat, în general, să îl folosească.

În cele din urmă, ambele evenimente îl duc pe liderul destituit al fiecărei țări în același loc - Florida. În timp ce Trump și-a găsit refugiu în reședința sa mamut de la Mar-a-Lago, soarta lui Bolsonaro pare ceva mai puțin strălucitoare, întrucât fostul președinte ar fi fost văzut mâncând aripioare de pui la un restaurant din Orlando.

Care sunt principalele diferențe?

Cu toate acestea, deși comparațiile dintre Brazilia și revoltele antidemocratice din SUA pot fi potrivite, există totuși diferențe esențiale.

Este demn de remarcat momentul diferit al celor două revolte. Asaltul Capitoliului a avut loc cu două săptămâni înainte de învestirea lui Biden, în timp ce revolta din Brazilia a avut loc la peste o săptămână după ce Lula a preluat funcția. Prima a reprezentat o încercare de a împiedica transferul de putere, iar cea de-a doua a avut ca scop răsturnarea acestuia.

Revolta din Brazilia a vizat, de asemenea, o altă cheie - Palatul prezidențial. Casa Albă, unde Trump încă locuia oficial la 6 ianuarie 2021, a rămas neatinsă.

Poate că cea mai mare diferență rămâne în contextele socio-politice extrem de diferite care au înconjurat evenimentele.

Fiind o țară a cărei democrație nu a suferit de convulsii majore în ultimul secol, 6 ianuarie a ajuns să bântuie în memoria publică a SUA ca un moment deosebit de întunecat, care este adesea sursa unor dezbateri intense în mass-media și în mediul academic.

Brazilia, pe de altă parte, are o relație mai turbulentă cu democrația, care, la rândul ei, a fost reintrodusă în mod oficial abia în 1985, după o dictatură militară de 21 de ani. Secolul pe care îl lasă în urmă este punctat de revoluții, lovituri de stat și revolte, iar istoria sa este una cu o instabilitate politică mai mare decât cea a SUA.

Armata însăși a jucat un rol extrem de diferit în revoltele antidemocratice din ambele țări. Este posibil ca foști membri ai forțelor armate să fi fost implicați în atacurile de la Capitoliul SUA, dar în Brazilia, oficiali militari de rang înalt au sprijinit protestele pro-Bolsonaro care au precedat revoltele, deși nu au participat ei înșiși la revoltele de duminică.

„Cred că este corect să spunem că segmente ale armatei braziliene au încurajat ceea ce s-a întâmplat”, a scris istoricul Rafael Ioris, stabilit în SUA. „Dar când a fost vorba, forțele armate au fost tăcute”.

Urmările celor două evenimente

Astfel de diferențe între cele două țări, la rândul lor, ar putea face ca urmările celor două evenimente să pară destul de diferite.

Sistemul judiciar american a adoptat o abordare dură în ceea ce privește proprii insurgenți, dintre care sute au fost condamnați. În consecință, aceștia au fost condamnați de o mare parte a presei - deși severitatea atacurilor din 6 ianuarie 2021 rămâne mai controversată în rândul conservatorilor.

Este posibil ca Lula să promită o abordare similară cu pumn de fier, declarând reporterilor că „toți cei care au făcut acest lucru vor fi găsiți și pedepsiți”. Având în vedere că propria tentativă de lovitură de stat din Brazilia ar putea implica persoane aflate la vârful lanțului trofic politic al țării, rămâne de văzut dacă astfel de promisiuni se vor concretiza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE