Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Susținătorii lui Bolsonaro au luat cu asalt Congresul, Curtea Supremă și Palatul Prezidențial din Brazilia

Susținătorii fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro, care refuză să-și accepte înfrângerea în alegeri, au luat cu asalt Congresul, Curtea Supremă și Palatul Prezidențial din capitală, la o săptămână de la învestirea rivalului său de stânga, Lula da Silva.

Mii de manifestanți au ocolit baricadele de securitate, s-au urcat pe acoperișuri, au spart geamuri și au invadat toate cele trei clădiri. Unii au cerut o intervenție militară pentru a-l readuce la putere pe Bolsonaro și a-l înlătura pe Lula din funcție. Protestatarii au năvălit în Palatul Prezidențial, mulți dintre ei purtând culorile verde și galben ale drapelului național, care au ajuns să simbolizeze și mișcarea conservatoare a națiunii, încurajată de Bolsonaro.

„Este fără precedent în istoria țării noastre. Nu există niciun precedent pentru ceea ce au făcut acești oameni, dar ei vor fi pedepsiți. Vom afla cine sunt finanțatorii acestor vandali care au mers în Brasilia. Îi vom găsi pe finanțatori și toți aceștia vor plăti prin forța legii pentru acest gest iresponsabil, nedemocratic, acest gest al vandalilor și fasciștilor”, a spus Luiz Inácio Lula da Silva, președintele Braziliei.

La mai puțin de trei ore de la asalt, forțele de securitate păreau să recâștige controlul asupra Palatului Prezidențial și a împrejurimilor Curții Supreme, în timp ce mii de protestatari continuau să rămână în jurul Congresului și pe acoperișul acestuia.

Ministrul brazilian al justiției a declarat că asaltul asupra instituțiilor guvernamentale din capitala țării, Brasilia, a fost o încercare foarte gravă de a distruge statul de drept democratic. El a catalogat evenimentul drept terorism și lovitură de stat și a precizat că peste 200 de persoane au fost arestate.

„Subliniem faptul că nu este vorba despre o continuitate a procesului electoral. Este vorba de terorism, este o lovitură de stat și suntem siguri că marea majoritate, dacă nu cumva toți brazilienii, nu doresc că acest tip de spectacol întunecat să se instaureze în viața din Brazilia”, a spus Flavio Dino, ministrul brazilian al Justiției.

Bolsonaro, care a plecat în SUA înainte de învestirea lui Lula, nu a comentat evenimentele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE