Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aryna Sabalenka a câștigat titlul Australian Open 2023, după ce a învins-o pe Rybakina într-un meci de foc

Aryna Sabalenka (24 de ani, locul 5 WTA) a câștigat titlul Australian Open 2023, după ce a învins-o pe Elena Rybakina (23 de ani, locul 25 WTA), scor 4-6, 6-3, 6-4 în finala feminină a competiției.

Belarusa s-a impus după un meci de două ore şi jumătate, ea reuşind nu mai puţin de 17 aşi, făcând însă şi 7 duble greşeli, în timp ce Rîbakina a avut 9 aşi şi a comis o singură dublă greşeală.

La lovitura ultimului punct al partidei, Aryna Sabalenka a izbucnit în lacrimi pe teren, trăire care i-a copleșit și pe membrii din staff-ul ei.

Sabalenka a acces în premieră în finala unui turneu de Mare Şlem, după ce a învins-o pe poloneza Magda Linette cu 7-6 (7/1), 6-2, joi, la Melbourne. Ea atinsese semifinalele de trei ori în Marele Şlem, în 2021 la Wimbledon şi US Open, iar anul trecut din nou la US Open. Numărul cinci mondial are totuşi două titluri de Mare Şlem în palmares, la dublu, în 2021 la US Open şi anul trecut chiar la Melbourne.

Belarusa a obţinut astfel duminică a 11-a sa victorie de la începutul anului, fiind neînvinsă.

De partea cealaltă, Rîbakina era campioana en titre de la Wimbledon şi trecuse joi, în prima semifinală de la Open-ul Australiei, de o altă belarusă, Victoria Azarenka, în două seturi, cu 7-6 (7/4), 6-3. Şi ea s-a calificat în premieră în finala de la Australian Open.

Ce spune Sabalenka, după marea victorie

„În primul rând vreau să-mi cer scuze pentru engleza mea, deoarece încă tremur și sunt super agitată! În al doilea rând, este o mare inspirație să primesc acest trofeu de la tine [Billie Jean King]. Îți mulțumesc mult pentru tot ce ai făcut pentru sportul nostru. Nu aș putea fi mai recunoscătoare.

Vreau să o felicit pe Elena [Rybakina] pentru două săptămâni incredibile. Ești un jucător atât de grozav. Sper să avem mai multe bătălii și să sperăm la o finală de Grand Slam. Felicitări echipei tale. Sunteți minunați și ați făcut o treabă atât de bună.

Vă mulțumesc mult tuturor celor care au făcut acest turneu să se întâmple. Directorul turneului, arbitrii, arbitrii de linie, copii cu minge... toți cei care m-au ajutat să fac față acestei săptămâni. Mulțumesc pentru o atmosferă uimitoare. A fost plăcut să joc în fața voastră.

Și echipa mea – cea mai nebună echipă din turneu. Am trecut prin multe coborâșuri anul trecut. Am muncit atât de mult și voi meritați acest trofeu. Este mai mult despre voi decât despre mine. Mulțumesc mult pentru tot ce faceți pentru mine. Eu va iubesc.

Sper că anul viitor voi putea reveni mai puternic, să vă pot arăta un tenis și mai bun și voi mă veți susține încă o dată.”, a spus Sabalenka.

Pentru reușita de la Australian Open, Aryna Sabalenka va primi 2000 de puncte în clasamentul WTA și 2.052.750 dolari.

Elena Rybakina va fi recompensată cu 1300 de puncte WTA și 1.121.250 dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE