Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Artistul Ai Weiwei expune la Londra cea mai mare operă de artă din piese de Lego din lume, o versiune a creației "Water Lilies" de Monet

Publicat de: Euronews

Artistul şi activistul chinez Ai Weiwei a dezvăluit miercuri, la Londra, cel mai recent proiect al său, o versiune proprie la scară mare, de 15 metri lungime, a creaţiei "Water Lilies" de Claude Monet, realizată din aproape 650.000 de piese Lego, în semn de omagiu adus tatălui său decedat.

O ușă neagră integrată în operă

Intitulată "Water Lilies #1", opera este una dintre piesele centrale ale noii expoziţii "Making Sense" de la Design Museum din Londra. Este cea mai mare expoziţie a lui Ai Weiwei în Marea Britanie în ultimii opt ani.

Prin această re-imaginare a faimosului peisaj al lui Monet, Ai Weiwei, un critic al Partidul Comunist Chinez care a fost reţinut pentru scurt timp de poliţie şi a trăit în arest la domiciliu, aduce un omagiu tatălui său.

Artistul a adăugat o pată întunecată pe opera de artă pentru a descrie uşa către locuinţele subterane din provincia chineză Xinjiang unde familia sa a trăit în exil forţat după ce tatăl său, poetul Ai Qing, a fost declarat duşman al statului.

VEZI GALERIA
5 imagini

Sursa foto: Profimedia

"A studiat la Paris, ca artist, în anii 1920, iar mai târziu eu şi el am fost exilaţi. Există o uşă neagră pe care am integrat-o în acest 'Water Lilies' de Monet pentru că Monet este un artist care i-a plăcut tatălui meu. Deci, aceasta este, de fapt, un omagiu", a declarat el pentru Reuters la o prezentare pentru presă.

Această operă este cea mai mare creaţie Lego a lui Ai Weiwei, care nu este însă străin de acest mediu. Instalaţia sa din 2014 "Trace" a fost alcătuită din 176 de portrete Lego ale unor prizonieri politici din întreaga lume.

Numeroase lucrări sunt expuse public pentru prima dată

"Making Sense" include, de asemenea, o altă lucrare de artă Lego nouă, "Untitled (Lego Incident)", unul dintre cele cinci "câmpuri" vaste cu sute de mii de obiecte dispuse pe podeaua galeriei. Cărămizile de jucărie au fost donate de diferite persoane după ce Lego a refuzat pentru scurt timp să îşi vândă produsele către Ai Weiwei, în 2014.

În cadrul prezentării sunt expuse, de asemenea, aproximativ 200.000 de piese de porţelan, de la ceainice din timpul dinastiei Song la mii de fragmente din sculpturile în porţelan ale lui Ai Weiwei care au fost distruse când i-a fost demolat studioul din Beijing, în 2018, precum şi aproximativ 1.600 de unelte datând din perioada târzie a epocii de piatră.

Expoziţia include 42 de lucrări noi, nemaivăzute la Londra şi multe lucrări expuse public pentru prima dată deoarece obiectele de artă sunt destul de mari în ceea ce priveşte numărul sau cantitatea, după cum a spus artistul în vârstă de 65 de ani.

Expoziţia "Ai Weiwei: Making Sense" poate fi vizitată la Design Museum din Londra între 7 aprilie şi 30 iulie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE