Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Artă, în timpul bombardamentelor. Opera din Odesa a devenit o oază de frumusețe în mijlocul războiului

Publicat de: Euronews

Opera din Odesa a devenit o oază de frumusețe în mijlocul războiului. De două ori mai puțini ca înainte și la rândul lor înfricoșați, artiștii și-au ținut spectacolele de multe ori sub tirul rachetelor.

Katerina Bartoș, prima ballerina, Teatrul Național Academic de Operă și Balet din Odesa: „Pe scenă mă gândesc doar la felul cum dansez, la personaj. Gândurile despre război nu apar. Sper ca și publicul să își poată lua mintea de la aceste lucruri, pentru că este imposibil să te gândești mereu doar la război.”

Dar războiul nu este niciodată prea departe de gândurile trupei de la Teatrul Național Academic de Operă și Balet din Odesa. De la redeschiderea sa în iunie, cu doar jumătate din personal, teatrul s-a confruntat cu provocările unui conflict care a venit tot mai aproape, de mai multe ori.

Harry Sevoyan, director artistic, Teatrul Național Academic de Operă și Balet din Odesa: „De câteva ori, în timpul spectacolelor, au avut loc raiduri aeriene și rachetele au explodat deasupra teatrului. A fost foarte înfricoșător, artiștii s-au îngrijorat, dar după încheierea raidului aerian spectacolul a continuat.”

Arta este acum o formă de rezistență în Ucraina

Dansatorii, muzicienii și tehnicienii care au rămas simt că pasiunea lor a devenit arma lor cea mai puternică. Arta este acum o formă de rezistență în Ucraina.

Natalia Dovgaya, scenografă, Teatrul Național Academic de Operă și Balet din Odesa: „Este foarte important, pentru că, uitați, câți oameni au venit să vadă piesa. Oamenii trebuie să nu se mai gândească la anumite lucruri, mai ales când unii nici măcar nu au electricitate acasă, nu au internet, nu au conexiune. Acest teatru este singura legătură pe care o au cu restul societății.”

Cu trei sau patru reprezentații pe săptămână, multe dintre ele cu casa închisă, Opera din Odesa speră să rămână un refugiu sigur pentru cei care vor să uite de moartea și distrugerea care înconjoară acest loc, chiar dacă doar pentru scurt timp.

Viktoria Solovyeva, balerină, Teatrul Național Academic de Operă și Balet din Odesa: „Da, mi-a fost frică și încă îmi este frică de ce se va întâmpla. Sperăm la un final fericit. Credem în victoria noastră.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE