Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Odesa, principalul port ucrainean la Marea Neagră, ținta unui atac masiv cu rachete. Mai multe persoane au fost rănite

Orașul Odesa, principalul port ucrainean la Marea Neagră, a fost supus unui atac masiv cu rachete pe parcursul nopții de luni spre marți. Potrivit autorităților ucrainene, cel puțin șapte rachete au fost lansate asupra orașului. Mai multe persoane au fost rănite.

Rachetele au fost lansate de flota rusă spre Odesa din Marea Neagră

Rachetele au fost lansate de flota rusă spre Odesa din Marea Neagră. Până în prezent, autoritățile locale au spus că șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil.

În urma bombardamentelor mai multe case, o școală, dar și clădirea unei instituții de cultură au fost avariate și au luat foc. Pentru a stinge incendiile au intervenit aproape 100 de pompieri.

Totodată, Insitutul american pentru Studiul Războiului a anunțat că în Donbas, armata rusă își concentrează eforturile pentru cotropirea orașelor Seversk și Bahmut. Ministrul rus al Apăririi, Serghei Șoigu, le-a ordonat generalilor ruși să distrugă „în mod prioritar” sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune primite de Ucraina din Occident. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a confirmat că armele occidentale au provocat pagube imense armatei ruse.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Forțele armate ale țării noastre au reușit să provoace ocupanților pierderi logistice semnificative. Armatei ruse îi este din ce în ce mai greu să își mențină pozițiile în teritoriul ocupat. Pas cu pas, înaintăm, întrerupem aprovizionarea ocupanților, identificăm și neutralizăm colaboratorii. Rezultatul final este evident. Steagul ucrainean va fi în toate orașele și satele noastre. Este doar o chestiune de timp.”

Uniunea Europeană a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Între timp, Uniunea Europeană a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 milioane de euro. Acordarea noii tranșe, cea de-a cincea, a fost susținută de miniștrii de Externe ai UE.

Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe: „Rusia încearcă să distrugă Ucraina și națiunea ucraineană și, în același timp, declanșează o criză globală alimentară și energetică. Miniștrii au convenit în unanimitate asupra necesității de a continua să fim alături de Ucraina și să-i acordăm Ucrainei tot sprijinul nostru în lupta sa pentru libertate și independență. Ucraina are nevoie de mai multe arme. I le vom furniza. Cât timp războiul va continua, vom continua să o sprijinim.”

Până în prezent, Uniunea Europeană a oferit Ucrainei un ajutor financiar de două miliarde de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE