Armata israeliană a anunțat duminică 'operațiuni terestre extinse în nordul și sudul Fâșiei Gaza', unde cel puțin 50 de palestinieni, inclusiv copii, au fost uciși în noi bombardamente israeliene, potrivit serviciilor de urgență, relatează AFP.
Armata israeliană și-a intensificat deja de sâmbătă ofensiva în Fâșia Gaza, afirmând că obiectivul său este eliberarea tuturor ostaticilor israelieni deținuți de gruparea Hamas și înfrângerea totală a acestei grupări islamiste palestiniene, o escaladare criticată la nivel internațional.
La Doha continuă negocierile indirecte pentru un armistițiu
Între timp, în capitala qatareză Doha continuă negocierile indirecte pentru un armistițiu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a declarat duminică deschis unui acord care să includă încetarea ofensivei militare. El a spus însă că un astfel de acord ar trebui să includă de asemenea 'exilul' Hamas și 'dezarmarea' Fâșiei Gaza, cereri pe care mișcarea palestiniană le-a respins până în prezent.
Cel puțin 50 de persoane au fost ucise duminică în bombardamentele israeliene în Fâșia Gaza, printre victime fiind și copii, a anunțat apărarea civilă.
Atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023, soldat cu moartea a 1.210 de persoane de partea israeliană, majoritatea civili, a declanșat represaliile armatei israeliene și războiul în care ofensiva israeliană a ucis până în prezent peste 53.000 de persoane în Fâșia Gaza, majoritatea civili palestinieni, femei și copii, și a provocat un dezastru umanitar în enclava palestiniană asediată de Israel, potrivit datelor Ministerului Sănătății condus Hamas, date pe care ONU le consideră fiabile.
Un armistițiu încheiat cu Hamas a fost rupt de Israel la jumătatea lunii martie, când armata israeliană a reluat bombardamentele asupra Fâșiei Gaza.
În timpul primei etape a acordului de armistițiu, care a expirat pe 1 martie, Hamas a predat Israelului 33 de ostatici, inclusiv 8 decedați. La rândul său, Israelul a eliberat aproximativ 1.800 de deținuți palestinieni, dar de atunci negocierile s-au blocat.
Hamas a cerut trecerea la a doua fază a acordului convenit, care include o încetare permanentă a focului, retragerea israeliană din Fâșia Gaza, redeschiderea punctelor de trecere pentru ajutoarele umanitare și eliberarea ostaticilor rămași.
Însă Israelul a cerut o prelungire a primei faze a acordului până la jumătatea lunii aprilie și a condiționat trecerea la faza a doua a înțelegerii de eliberarea mai întâi a tuturor celorlalți 57 de ostatici deținuți de Hamas (dintre care armata israeliană estimează că 34 sunt decedați) și dezarmarea grupării palestiniene. Dar aceasta din urmă nu a acceptat condițiile puse de Israel, care astfel a rupt armistițiul și a reluat pe 17 martie operațiunile militare în Fâșia Gaza.
Președintele american Donald Trump a propus un plan prin care SUA să preia controlul asupra Fâșiei Gaza și populația palestiniană să fie expulzată din acest teritoriu, plan descris de ONU drept 'curățare etnică' și respins de mai multe țări occidentale și arabe, inclusiv Egipt și Iordania.