Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Argentinienii ies în stradă împotriva guvernului. Cer mai multe locuri de muncă și fonduri pentru asistență socială

 Mii de argentinieni, majoritatea șomeri, au manifestat la Buenos Aires împotriva guvernului, pe fondul sărăciei din țară și a inflației accelerate. Protestatarii cer mai multe locuri de muncă și fonduri suplimentare pentru programele de asistență socială.

Oamenii s-au deplasat kilometri întregi pe străzile capitalei argentiniene cerând crearea de locuri de muncă în sectorul public și salarii mai bune. Mișcarea de protest vine în contextul unei inflații accelerate, care a redus veniturile multor persoane.

„Protestăm și cerem să nu mai crească prețurile la alimentele, să existe locuri de muncă decente pentru toți oamenii, pentru a supraviețui, pentru că alimentele au un preț foarte mare,” a spus un bărbat.

Acordul dintre Argentina și FMI

Argentina se confruntă cu o rată a inflației de 83% în ultimele 12 luni. Conform Institutului Național de Statistică, aceasta este una dintre cele mai mari rate la nivel mondial. Organizatorul protestului a spus că situația s-ar putea înrăutăți, dacă guvernul nu va asculta revendicările oamenilor.

„Ceea ce a făcut guvernul și ministerul de resort a fost să suspende livrarea de alimente (către cantinele de săraci n.red.). Este o situație absolut disperată. Cantinele nu se închid, dar încearcă să se descurce cum pot,” a explicat Silvia Saravia, organizatorul protestului.

Manifestanții sunt nemulțumiți și de acordul dintre Argentina și Fondul Monetar Internațional, pentru un împrumut de 44 de miliarde de dolari. Ei considera că rambursarea eșalonată a împrumutului afectează economia și accentuează sărăcia din țară. În 2018, FMI a acordat acest împrumut Argentinei, care anul acesta a fost restructurat. Acordul prevede măsuri macroeconomice pentru aducerea sub control a inflației cronice și reducerea treptată a deficitului bugetar, până în 2025.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE