Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Argentina vrea să devină partener de securitate al NATO. Geoană: ”Joacă un rol important în America Latină și salut solicitarea”

Argentina vrea să devină partener de securitate al NATO și a făcut o cerere în acest sens. Anunțul vine de la ministrul argentinian al Apărării, Luis Petri, după ce a discutat cu secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană.

”Argentina joacă un rol important în America Latină și salut solicitarea de a explora posibilitatea de a deveni partener NATO”, a declarat Geoană.

El a salutat și rolul jucat de statul sud-american în sprijinirea Ucrainei cu ajutor umanitar și sprijin pentru refugiați.

Dialogul politic NATO - Argentina a început în anii 1990, iar țara a contribuit la operaţiunile de susţinere a păcii în Bosnia şi Herţegovina şi în Kosovo.

O decizie privind un parteneriat necesită un consens din partea tuturor celor 32 de aliați.

Ce drepturi au partenerii NATO

Potrivit NATO, partenerii săi globali cooperează cu membrii Alianţei, de exemplu în transmiterea reciprocă de informaţii sau în participarea la acţiuni militare. Ţările în prezent parteneri globali ai NATO sunt Australia, Columbia, Irak, Japonia, Coreea de Sud, Mongolia, Noua Zeelandă şi Pakistan.

Apropierea Argentinei de NATO se înscrie în direcţia de politică externă impusă de noul preşedinte, ultra-liberalul Javier Milei.

Acesta din urmă, care se autodescrie drept un "anarho-capitalist" şi "libertarian", a abandonat planurile fostului guvern de centru-stânga de aderare a Argentinei la blocul puterilor emergente reunite în grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), afirmând că nu doreşte alianţe cu ţări "comuniste", şi a promis că-şi va axa politica externă pe apropierea faţă de SUA şi Israel.

Rusia şi-a manifestat joi imediat regretul faţă de intenţia Argentinei de a deveni partener global al NATO. "Regretăm", a declarat agenţiei TASS vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov. "Aceasta, în mod evident, nu va oferi mai multă securitate nimănui, ci va crea noi forme de subordonare a statelor suverane", a estimat oficialul rus, făcând referire la SUA, "liderul hegemonic al NATO". Totuşi, a adăugat Riabkov, Moscova nu intenţionează să-şi revizuiască relaţiile cu Buenos Aires în aceste noi circumstanţe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE