Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aproximativ 250.000 de copii din România sunt dislexici. Cât de greu le este acestora în sistemul de învătământ din România

Arnold Schwarzenegger a mărturisit că suferă de dislexie, o tulburare care îi afectează capacitatea de a citi și a înțelege ceea ce citește. Superstarul, cunoscut pentru rolul său din Terminator, spune că acest lucru i-a afectat copilăria, dar și viața de actor, deoarece avea nevoie de luni de zile să învețe replicile pentru un film. Și în România, 250.000 de copii au dificultăți de învățare.

Iată secretul meu: sunt un cititor groaznic. Astfel își începe Arnold Schwarzenegger mărturisirea. Actorul spune că pentru fiecare rol a trebuit să muncească mult mai mult decât colegii lui.

Citea și recitea scenariul luni de zile până memora fiecare replică, deoarece avea nevoie de timp să se concentreze pe fiecare cuvânt. O problemă de care se lovesc multe familii din România ai căror copii nu reușesc să se învețe. Mihaela Stan este mamă și crede că rezolvarea începe cu susținerea emoțională.

”Părinții tind să ascundă sau să nu accepte, ori copilul simte că nu este acceptat sau că este o problemă cu el. Secretul ar fi acceptarea și deschiderea la a face echipă. Toți membrii în care sunt în jurul copilului director de grădiniță, școală, părinte, psihopedagog, profesor de sprijin, învățător, diriginte.”, a declarat Mihaela Stan, parintele unuia dintre copii dislexici.

Părinții trebuie să acorde o mare atenție adaptării copilului la grădiniță și la școală. Dacă acesta nu recunoaște litere, nu reușește să înțeleagă sensul unor cuvinte sau să calculeze corect deși petrece la fel de mult timp ce ceilalți învățând, ar putea suferi de dislexie. Tulburarea nu are legătură cu gradul de inteligență.

În aproape jumătate din cazuri, este moștenită genetic, iar în restul cazurilor, ține de alți factori. Cu toate acestea, mulți copii care au această tulburare sunt marginalizați.

”Bariere, ele există și vor exista atâta atâta timp cât resursa umană și școala nu este pregătită ca să ofere și să adapteze mediul școlar și materialele și instrumentele care sunt necesare educației și adaptării copiilor cu nevoi speciale în școală.”, a declarat Mariana Arnăutu, psiholog.

La nivel mondial unu din zece copii sufera de dislexie sau alte tulburari de invatare. Dislexia nu poate fi vindecată, dar cei mici pot fi ajutați să proceseze mai bine informațiile. Potrivit Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, ultimele date, din 2017, arată că în România, 250.000 de copii au nevoie de condiții speciale de învățare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE