Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Apropierea unei vacanțe crește riscul de burnout. Care sunt sfaturile specialiștilor

Gândul la vacanță ne poate relaxa, dar și stresa, dacă nu știm să gestionăm corect sarcinile de serviciu, susțin experții din Sănătate. Burnout-ul de vacanță este un fenomen nou, care afectează angajații înainte de intrarea în concediu, uneori, fără ca ei măcar să conștientizeze acest lucru.

Care sunt semnele burnout-ului de vacanță?

Dorința de a termina tot ce ai de făcut înainte de a intra în concediu vine la pachet cu un risc crescut de extenuare. În timp ce unii muncesc mai mult din proprie inițiativă, alții o fac la insistențele managerului. Semnele burnout-ului de vacanță sunt similare cu cele ale burnout-ului clasic.

Mihai Bran , medic psihiatru: ”Când vorbim de starea psihică, vorbim de oboseală, negativism legat de locul de muncă. Nu mai avem chef să ducem sarcinile până la final.  Pot să apară stări de anxietate, tulburări de concentrare. Dar și componenta fizică, dureri de cap, stare de tensiune musculară.”

Raluca Alexandru, expert acreditat well-being: ”Recomand un plan de check list să-i spunem, câteva lucruri care sunt importante, prioritare și urgente pentru activitatea noastră, pe care să le discutăm cu managerul înainte și să le agreăm, tocmai ca intrarea în vacanță să fie un moment în care noi ne dăm o pauză.”

Bărbat: ”Mi s-a întâmplat de mai multe ori să muncesc mai mult înainte de concediu și după concediu. Nu tot timpul ne iese o planificare așa cum ne-am dori. În cazul meu, fiind antreprenor, linia dintre vacanță și muncă nu e foarte clar trasată.”

Care sunt sfaturile specialiștilor?

Și pandemia de Covid se numără printre factorii care au dus la apariția burnout-ului de vacanță. După o perioadă lungă de timp în care am stat mai mult în case din cauza restricțiilor, presiunea, dar și dorința, de a pleca în vacanță este mai mare. Iar pentru ca vacanța să fie cu adevărat odihnitoare, specialiștii vin cu câteva sfaturi.

Mihai Bran, medic psihiatru: ”Ar trebui să ne deconectă de la tehnologie. În acest moment, suntem conectați la locul de muncă fără să vrem. Cred că dacă am reuși să îndepărtăm aceste ispite, vacanța ar fi mult mai reușită. Și eu sunt în vacanță cu familia. Pot să spun că și eu am simțit o anumită presiune, pentru că aveam anumite lucruri de terminat. N-am terminat totul, dar e timp și după vacanță.”

Deși, este greu de diagnosticat, iar simptomele burnout-ului pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni, inclusiv cu depresia. Un studiu Business Health Institute arată că, anul acesta, 50% dintre angajații din lume suferă de această formă de epuizare fizică și psihică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE