Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Apple a lansat Vision Pro, prima cască de realitate mixtă. Ce preț va avea gadgetul

Compania americană Apple a lansat luni o cască de realitate mixtă cu ocazia conferinței anuale a dezvoltatorilor de software. Noul produs este așteptat să producă schimbări pe piață, așa cum s-a întâmplat în urmă cu nouă ani odată cu lansarea Apple Watch, relatează agenția Reuters.

05/06/2023 , 23:21

Cum arată Apple Vision Pro, casca cu realitate augumentată

Apple a prezentat casca de realitate augmentată numită Apple Vision Pro, care îmbină lumea reală cu cea digitală.

”Este primul produs Apple prin care te uiți și nu la el", a declarat directorul general Tim Cook despre acest dispozitiv, care arată precum o pereche de ochelari de schi, potrivit The Verge.

VEZI GALERIA
2 imagini

Dispozitivul dispune de un pachet de baterii separat și este controlat cu ochii, mâinile și vocea. Gadgetul va avea un preț de pornire de 3.499 de dolari și va fi lansat la începutul anului 2024 pe piața din SUA. Mai apoi, va fi disponibil în mai multe țări.

Apple Vision Pro nu are un controler, motiv pentru care navigarea prin mediul de pictograme (icons) se realizează cu ajutorul unui sistem de operare numit visionOS, doar dacă utilizatorul se uită înspre ele.

Prin mișcări ale mâinii pot fi selectate opțiuni sau derulat meniul, fiind disponbile inclusiv comenzi vocale.

Mai mult, căștile acceptă accesorii Bluetooth, inclusiv Magic Keyboard și Magic Trackpad, și vă permit să vă conectați Mac-ul pentru a-l folosi în interiorul căștii. Camerele orientate în jos vă pot surprinde mâinile chiar dacă acestea se află pe lângă corp.

Prin lansarea unui astfel de gadget, Apple va testa o piață deja supraaglomerată cu dispozitive care încă nu reușit să convingă consumatorii. Astfel, compania cu sediul în Silicon Valley va intra în competiție directă cu Meta Platforms, proprietara Facebook.

Precum ochelarii Meta Quest Pro lansați anul trecut și Quest 3 anunțat săptămâna trecută, gadgetul Apple ar urma să îmbine, cel mai probabil, un flux video din lumea exterioară cu o lume virtuală afișată pe ecrane în interiorul căștii.

Înaintea lansării noului produs, acțiunile Apple au crescut cu 1,5%, atingând un nivel record de 183,6 dolari.

Ce dotări și opțiuni va avea casa Apple cu realitate mixtă

Potrivit analiștilor citați de Reuters, casca Apple urma să fie dotată cu un display de înaltă calitate și cu senzori pentru depistarea mișcării mâinilor, în așa fel încât să poată fi controlat fără un controller extern. De asemenea, noul gadget al Apple ar urma să coste mai mult decât modelul Quest 3, al cărui preț este estimat la 500 de dolari.

Potrivit The Verge, noua cască Apple cu realitate mixtă ar putea costa 3.000 de dolari.

Atât investitorii, cât și fanii tehnologiei vor să afle în ce măsură viziunea Apple asupra pieței de realitate virtuală coincide cu cea a companiei Meta. De altfel, directorul executiv al Meta, Mark Zuckerberg, și-a prezentat viziunea cu privire la folosirea căștilor pentru a accesa un ”metavers” în care oamenii se pot întâlni virtual pentru a lucra, a se juca și a cheltui.

Pe lângă Meta, Sony Group Corp și Pico, deținută de ByteDance, au lansat recent dispozitive de realitate virtuală.

Firma de cercetare IDC a estimat că firmele au vândut în 2022, 8,8 milioane de căști, în scădere cu 20,9% față de 2021. În primul trimestru din 2023, vânzările s-au înjumătățit.

Prezentarea de luni a Apple are ca scop principal să stârnească imaginația miilor de dezvoltatori de software care vor veni în Apple Park. De asemenea, Apple va prezenta actualizări ale sistemelor sale de operare pentru iPhone, iPad și calculatoare Mac.

Mai mult, investitorii așteaptă lansarea de actualizări pentru CarPlay, software-ul Apple pentru vehicule, despre care compania a anunțat anul trecut că va începe să includă mai multe funcții ale tabloului de bord.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE