Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Apeluri la boicotarea Zara, după ce reprezentantul din Israel al companiei s-a întâlnit cu un deputat de extremă-dreapta

Zara, un lanț de magazine gigant, parte a grupului spaniol de textile Inditex, este în centrul unei campanii de boicot, după ce reprezentantul din Israel al mărcii l-a primit în vizită pe Itamar Ben Gvir, deputat israelian de extremă-dreapta, cu câteva zile înainte de alegerile legislative din Israel, relatează AFP.

Itamar Ben Gvir este un politician de extremă-dreapta, condamnat în trecut pentru incitare la rasism și sprijinirea unui grup aflat pe lista neagră a teroriștilor din Israel și SUA. Politicianul extremist susține activ anexarea teritoriilor palestinene și expulzarea palestinienilor din Israel, dar și a evreilor care nu sunt loiali Israelului.

În trecut, acesta a fost activist în mişcarea anti-arabă Kach, condusă de rabinul extremist Meir Kahane, organizaţie interzisă în Israel după asasinarea în 1994 a 29 de palestinieni care se rugau în Hebron, în Cisiordania ocupată, de către Baruch Goldstein, simpatizant al mișcării.

Cum s-a ajuns la boicotarea Zara

Media israeliene au relatat despre o întâlnire, săptămâna trecută, între Ben Gvir şi Joey Schwebel, care l-a primit la domiciliul său din centrul Israelului pe şeful partidului 'Forţa Evreiască', în cursă pentru alegerile de la 1 noiembrie.

Arabi israelieni şi palestinieni au reacţionat difuzând pe reţelele de socializare videouri în care ard haine ale firmei.

"Trebuie să ardem aceste haine şi fac apel la concetăţenii mei să boicoteze această companie", a transmis într-un video Fayez Abou Souhaiban, primar la Rahat, oraş majoritar arab din sudul Israelului.

Deputatul arab Ahmad Tibi a criticat într-o postare pe Twitter "urâţenia" întâlnirii, la care Itamar Ben Gvir a răspuns "Zara, haine frumoase, israelieni frumoşi".

La solicitarea AFP, un purtător de cuvânt al lui Ben Gvir a spus că a fost vorba de un "eveniment privat", fără a mai face alte comentarii.

Într-un comunicat trimis luni către AFP de un purtător de cuvânt, familia Schwebel a precizat că nu se pronunţă "asupra unor chestiuni personale ale familiei", informează Agerpres.

Cum se apără Zara

Grupul Zara nu a răspuns deocamdată la o solicitare a AFP de a comenta situaţia.

Itamar Ben Gvir ar putea face parte din a treia forţă din parlament după alegerile legislative, conform sondajelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE