Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă dă asigurări privind rotativa guvernamentală. „Se va face așa cum am stabilit”

Liderii PNL, dar și cei ai PSD se reunesc luni în ședințe separate în București și în Sinaia înaintea debutului noii sesiuni parlamentare. Liberalii își vor anunța poziția politică în perspectiva rotativei guvernamentale. Și social-democrații vor avea discuții despre preluarea șefiei Executivului de la PNL.

30/01/2023 , 14:37

Ciucă: „E un contract pe care l-am semnat cu toții. Să ne ținem de contract”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, că rotativa guvernamentală din luna mai „se va face”, așa cum a stabilit cu PSD și UDMR, partenerii din coaliție.

„Rotativa se va face așa cum am stabilit, iar protocolul va fi respectat. (...) PNL va continua pe aceeași linie de asumare a tuturor responsabilităților legate de actul de guvernare.

PNL a dat dovadă de seriozitate în tot ce s-a angajat și în asumarea responsabilităților și în interiorul coaliției.

În acest moment există un protocol agreat cu toți membrii coaliției. În continuare ne vom asigura că prevederile protocolului sunt respectate, că are loc rocada cum am menționat. Componenta de reorganiza ministerele și de schimbare în interiorul coaliției nu am discutat-o.

Ne menținem elementele pe care le-am aprobat atunci când am creat coaliția. E un contract pe care l-am semnat cu toții. Să ne ținem de contract”, a declarat Nicolae Ciucă, după ședința Biroului Politic al PNL.

Liberalii sunt în corzi în această perioadă. Perspectiva rotativei programată pentru finalul acestei primăveri a început deja să tulbure apele în Coaliție, mai ales că social-democrații exercită presiuni de câteva săptămâni asupra liberalilor pentru a modifica protocolul, în perspectiva acestei rotative.

Liberalii se opun însă acestei modificări și spun că nu vor să se modifice nici măcar o virgulă. Cu alte cuvinte, ei sunt adepții rocadei mari, adică vor să fie schimbat atât premierul, cât și patru miniștri: al Justiției, Finanțelor, Transporturilor și Fondurilor Europene. Asta în condițiile în care social-democrații ar dori doar schimbarea premierului.

De asemenea, Marcel Ciolacu a amenințat recent că dacă postul pentru premier nu va fi eliberat de către liberali atunci va demara de urgență procedurile de alegeri anticipate. Liderul PSD a anunțat că partidul său lucrează deja la un nou program de guvernare, iar două puncte-cheie de pe acest program ar fi scăderea taxării muncii și o mai mare taxare a capitalului, fără, însă, să ofere alte declarații suplimentare.

Duminică a avut loc o ședință informală a premierului Nicolae Ciucă cu lideri centrali și din teritoriu. Le-a transmis că nu vor ceda liberalii presiunii social-democraților pentru a modifica protocolul Coaliției, în condițiile în care social-democrații exercită presiune asupra PNL, dar și asupra președintelui Klaus Iohannis.

Social-democrații au anunțat că ar dori să amâne dezbaterea și adoptarea Legilor Educației

Zilele trecute, social-democrații au anunțat că ar dori să amâne dezbaterea și adoptarea Legilor Educației, un pachet de legi foarte important, în special pentru șeful statului.

Liberalii se confruntă și cu probleme interne, în partid, în special legate de secretarul general Lucian Bode, care este și ministru al Internelor. El are o problemă gravă, după ce Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a confirmat că aproape o cincime din teza sa de doctorat este plagiată. Este prima discuție a liderilor PNL pe acest subiect. Nu s-a mai discutat până acum în cadru formal, chiar dacă au solicitat mai mulți lideri o discuție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE