Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liberalii nu renunță la ideea rotativei guvernamentale cu PSD în 2023. ”PNL își respectă angajamentele”

Rotativa guvernamentală este un angajament luat de PNL la formarea coaliției cu PSD și UDMR, iar liberalii îl respectă. Declarația aparține purtătorului de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, care a dat de înțeles că ”în partid nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei anul viitor, conform protocolului". Astfel, Stroe îl contrazice pe deputatul liberal Alexandru Muraru care a afirmat că schimbarea premierului cu un an înainte de alegeri nu ar fi un semnal bun, când ai un război la granițe.

”Ideea rotativei guvernamentale este cuprinsă într-un angajament făcut de PNL la formarea coaliției de guvernare. PNL își respectă angajamentele, iar protocolul pe care se bazează actuala coaliție nu face excepție.

Nu există astăzi în partid nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei anul viitor, conform protocolului.

Orice subiect de o asemenea importanță se discută în coaliție, înainte de orice fel de declarații publice. Este o perioadă dificilă pentru țară, în care guvernarea trebuie să fie tratată cu responsabilitate și seriozitate”, a declarat Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, într-un mesaj publicat pe Facebook.

La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că ”se îndoiește” că premierul Nicolae Ciucă ar putea să ia o altă decizie decât cea stabilită în cadrul coaliției și să nu cedeze postul de premier către preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, în anul 2023.

"Eu îl cunosc pe domnul prim-ministru Ciucă prin interacţiunea pe care o am cu dânsul la sediul Guvernului. Este un om serios în general, ceea ce spune şi face, se ţine de cuvânt şi mă îndoiesc că dânsul, chiar la sugestia unui consilier personal, care este şi parlamentar, ar putea să ia o altă decizie decât cea hotărâtă în cadrul coaliţiei. Respectiv să cedeze funcţia de premier către preşedintele PSD, Marcel Ciolacu", a spus Rafila, conform Agerpres.

Cei doi politicieni au reacționat referitor la problema rotativei la guvernare din 2023 în contextul în care liderul PNL Iași, Alexandru Muraru, a afirmat că schimbarea premierului cu un an înainte de alegeri nu ar fi un semnal bun, în condițiile în care ai un război la granițe.

Alexandru Muraru a mai afirmat că PSD ar putea fi de acord cu menținerea lui Nicolae Ciucă în funcția de prim-ministru pentru a evita o luptă de putere în interiorul partidului.

”România nu a avut niciodată un scenariu din acesta, al unei retrageri negociate din postul de premier. Într-adevăr problema schimbării premierului în mai-iunie anul viitor apare în protocolul coaliţiei. Însă personal cred că trebuie să vedem cum va arăta situaţia geopolitică la momentul acela, pentru că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri în plin conflict la marginea graniţelor României nu cred că fi un semnal bun. Şi Marcel Ciolacu a spus la un moment dat, înainte ca premierul Nicolae Ciucă să fie şi preşedinte PNL că dacă lucrurile merg bine în coaliţie şi la guvernare nu este sigur că va mai fi realizată rotativa”, a declarat liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, pentru News.ro.

De altfel, Muraru a amintit că „PSD a primit în compensare şi are lucruri foarte importante, precum Finanţele, Transporturile sau Secretariatul General al Guvernului”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE