Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Apa de ploaie, otravă curată. Cercetătorii suedezi spun că apa de ploaie nu e potabilă

Apa de ploaie este improprie pentru consum în întreaga lume, se arată într-un studiu publicat de Universitatea din Stockholm. Oamenii de știință atrag atenția că această apă nu este nici pe departe bună de băut, pentru că este poluată cu foarte multe chimicale.

Chiar și în zone considerate intacte ale Pământului, precum Antarctica sau Platoul tibetan, apa care pică din cer este plină de per- și polifluoroalchilate. Acestea sunt niște produse chimice prezente în ambalaje, electrocasnice, șampoane sau cosmetice. Ele sunt numite „substanțe eterne” pentru că se dezintegrează foarte, foarte încet.

Din păcate, sunt prezente peste tot: în sol, în apele râurilor și chiar și în aer. Așa că nu e de mirare că ajung și în apa de ploaie. Iar oamenii de știință suedezi spun că la Polul Sud sunt de 14 ori mai multe astfel de chimicale decât recomandă autoritățile americane pentru apa potabilă.

Ceea ce este extrem de grav este faptul că expunerea la per- și polifluoroalchilate poate cauza o mulțime de probleme de sănătate printre care diferite tipuri de cancer, infertilitate și afecțiuni ale sistemului imunitar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE