Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pești morți pe fluviul care traversează Polonia și Germania. Ecologiștii se tem de o posibilă substanță toxică în apă

Un număr uriaș de pești morți au ajuns pe malurile fluviului Oder, care traversează Polonia și Germania.

Conservatorii au solicitat o anchetă în urma descoperirii peștilor, pe o porțiune de râu care curge între Germania și Polonia. Voluntarii din cele două țări au organizat operațiuni de curățare.

Piotr Nieznanski, director pentru politici de conservare la WWF Polonia, a declarat că se pare că o substanță chimică toxică a fost eliberată în apă de către industrie, potrivit Euronews.

Nivelurile scăzute ale apei cauzate de seceta care afectează Europa au făcut ca substanțele chimice să fie mult mai periculoase pentru pești.

Oamenii, avertizați să nu atingă apa

Nieznanski a îndemnat autoritățile guvernamentale să investigheze moartea în masă în ceea ce este al doilea cel mai lung râu din Polonia.

Oamenii care locuiesc de-a lungul râului au fost avertizați să nu înoate în apă sau să o atingă.

Organismul de stat polonez de gestionare a apei a declarat că seceta și temperaturile ridicate înseamnă că și cantități mici de poluare pot declanșa un dezastru ecologic în cursurile sale de apă vitale, deși a declarat că sursa poluării nu a fost încă identificată.

Apele seacă în mai multe țări din Europa

Nivelul apei de-a lungul râului Rin din Germania riscă să scadă atât de mult încât ar putea deveni dificil de transportat bunuri, inclusiv produse energetice esențiale precum cărbunele și gazele.

Totuși, Polonia și Germania nu sunt singurele țări europene care se confruntă cu probleme acute de mediu cauzate de fenomenele meteorologice extreme.

În Italia, care se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimele șapte decenii, râul Po uscat a provocat deja pierderi de miliarde de euro agricultorilor care se bazează în mod normal pe cel mai lung râu din Italia pentru a-și iriga câmpurile și orezăriile.

În nordul Serbiei, albia uscată a rezervorului Conopljankso este acum plină de pești morți care nu au putut supraviețui secetei.

Săptămâna aceasta, oficialii din Hausen, în apropiere de Zurich, au salvat sute de pești din pârâurile aproape uscate Heischerbach, Juchbach și Muehlebach.

Seceta cauzează pierderi de produse agricole și alte produse alimentare într-un moment în care lipsa de aprovizionare și războiul Rusiei împotriva Ucrainei au provocat o creștere a inflației.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE