Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Antony Blinken va merge în Beijing, într-o încercare de a reface legăturile cu China și de evitare a unui conflict

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, merge săptămâna viitoare la Beijing şi Shanghai. Este o nouă încercare de a atenua tensiunile şi de a stabiliza relaţiile dintre Statele Unite şi China.

Relațiile SUA - China

Departamentului de Stat anunță că discuţiile, care vor avea loc de miercuri până vineri, vizează întărirea canalelor de comunicare şi reducerea riscului de calcul greşit şi conflict.

Un reprezentant al diplomației americane spune că Antony Blinken va prezenta în mod clar şi sincer preocupările privind probleme mergând de la drepturile omului, practici economice şi comerciale neloiale până la consecinţele economice globale ale supracapacităţii industriale a Chinei. De asemenea, Statele Unite vor ca Beijingul să afle despre preocupările profunde legate de sprijinul Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei.

Preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping s-au întâlnit în noiembrie anul trecut în California, după un an de absenţă a comunicărilor. Întrevederea lor a fost urmată de discuţii între membri ai celor două guverne la cel mai înalt nivel. Secretarul de stat al Trezoreriei americane a fost luna aceasta în China pentru discuţii cu reprezentanţi ai unor companii şi cu oficiali guvernamentali chinezi.

Departamentul de Stat de la Washington apreciază că SUA şi China se află într-o situaţie mult diferită faţă de acum un an, când relaţiile bilaterale atinseseră un nivel minim.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE