Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Şeful CIA a efectuat o vizită la Beijing în luna mai. Relațiile SUA - China, tot mai tensionate

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Directorul CIA, William Burns, s-a deplasat la Beijing în luna mai pentru a se întâlni cu omologii săi, prima vizită de acest fel a unui oficial american în China de când Washingtonul a doborât în februarie un presupus balon de spionaj chinez, transmite vineri AFP.

Cu ocazia acestei călătorii, Burns "a subliniat importanţa menţinerii unor canale deschise de comunicare în domeniul informaţiilor", a declarat un oficial american sub protecţia anonimatului.

În timpul călătoriei sale recente în Japonia, preşedintele american Joe Biden a spus că relaţiile dintre Washington şi Beijing ar trebui să cunoască un "dezgheţ foarte curând".

Un alt semnal în acest sens, secretarul american al Apărării Lloyd Austin şi omologul său chinez Li Shangfu au avut o scurtă discuţie vineri, la o conferinţă de securitate din Singapore.

Relații tensionate între China și SUA

Relaţiile dintre China şi Statele Unite s-au deteriorat în lunile care au urmat discuţiilor dintre preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping la summitul G20 care a avut loc pe insula indoneziană Bali, în noiembrie anul trecut.

Decizia Washingtonului de a doborî un balon de spionaj chinez care ar fi zburat deasupra Statelor Unite în februarie a declanşat o dispută diplomatică între cele două superputeri. O vizită la Beijing a secretarului de stat american Antony Blinken, care fusese anunţată ca o oportunitate de a îmbunătăţi relaţiile bilaterale, a fost anulată după incidentul cu balonul.

Distribuie

Taguri