Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Antony Blinken încearcă să diminueze tensiunile dintre Washington și Beijing. Trei probleme actuale în relațiile sino - americane

Secretarul de stat al SUA, Antony J. Blinken, se întâlnește săptămâna aceasta cu oficiali din China, în contextul în care disputele legate de războaie, comerț, tehnologie și securitate pun la încercare eforturile celor două țări de stabilizare a relațiilor. Iată care sunt principalele probleme actuale din relațiile sino – americane.

Revendicările teritoriale ale Chinei

Statele Unite ripostează la pretențiile teritoriale tot mai mari ale Chinei cu privire la porțiuni din Marea Chinei de Sud și la insula Taiwan.

Acest efort a generat la Beijing mai multe îngrijorări legate de faptul că Statele Unite conduc o campanie de încercuire a Chinei și de limitare a ascensiunii sale. Unul dintre obiectivele SUA este de a păstra libertatea navigației în mările internaționale, lucru care intră însă în coliziune cu intențiile Beijingului de a transforma Marea Chinei de Sud într-un lac chinez.

Președintele SUA, Joe Biden, a avut mai multe întâlniri la începutul acestei luni cu liderii Japoniei și Filipinelor, în contextul relațiilor tot mai tensionate dintre aceste state și China. Prezența militară chineză în Marea Chinei de Sud și în apropierea coastelor Taiwanului generează îngrijorări cu privire la o potențială confruntare militară în care să fie implicate și Statele Unite.

China spune că Statele Unite și aliații săi alimentează confruntarea și nu ar trebui să intervină în afacerile din regiune. Beijingul și-a arătat indignarea cu privire la exercițiile militare comune americano – filipineze. Armata americană a desfășurat în premieră în Filipine, în cadrul unui exercițiu militar, un sistem de rachete cu rază medie de acțiune care ar putea atinge ținte din China, lucru care a generat noi proteste la Beijing.

Restricții comerciale și tehnologice

Statele Unite și China au în continuare una dintre cele mai extinse relații comerciale din lume, dar aceasta a devenit complicată în ultimele luni.

Oficialii americani au îndemnat China să își reducă exporturile de automobile electrice ieftine, spunând că acestea reprezintă o amenințare pentru locurile de muncă americane. Situația amintește de perioada anilor ’70 atunci când firmele auto japoneze au invadat piața americană, punând în pericol producătorii locali. Washingtonul se gândește acum la o soluție similară cu cea luată în anii ’70, majorarea tarifelor comerciale sub forma tarifelor de import și chiar stabilirea unor cote.

Săptămâna trecută, administrația Biden a anunțat că va tripla unele tarife pentru produsele din oțel și aluminiu din China și va începe o investigație privind practicile neloiale ale sectoarelor chinezești de construcții navale, maritime și logistice.

Săptămâna aceasta, Senatul SUA a adoptat un proiect de lege care ar putea forța proprietarul chinez al TikTok să vândă aplicația sau să se confrunte cu interzicerea ei în Statele Unite. Partea chineză a anunțat deja că va contesta în instanță interdicția.

Contextul este dat, în principal, de temerea americanilor că ByteDance, compania-mamă, ar putea oferi guvernului chinez, la solicitarea acestuia, informații despre cei 170 de milioane de cetățeni din State care au cont de TikTok.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Un alt subiect care generează tensiuni în relațiile sino – americane este reprezentat de războiul din Ucraina.Oficialii americani spun că vânzarea, de către partea chineză către partea rusă, de cipuri, mașini-unelte, drone și alte materiale care sunt folosite în războiul din Ucraina reprezintă o încălcare a sancțiunilor impuse Mocovei, lucru care alimentează războiul. Relația apropiată dintre Beijing și Moscova duce la tensiuni pe axa Beijing – Washington.

China a încercat să meargă pe o abordare prudentă în acest conflict, refuzând să furnizeze Rusiei „sprijin letal”, dar în același timp să sprijine Moscova pe alte căi. La începutul lunii aprilie, liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu ministrul de externe al Rusiei și a reafirmat parteneriatul Chinei cu Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE