Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Autoritățile taiwaneze: China duce un război psihologic împotriva Taiwanului, înaintea alegerilor de pe insulă

China duce un război psihologic împotriva Taiwanului și amenință siguranța traficului aerian prin baloane pentru spionaj lansate deasupra insulei, se arată într-un comunicat al ministerului taiwanez al apărării.  Potrivit Reuters, Taiwanul este în alertă maximă din cauza activităților subversive ale Chinei. Acestea sunt desfășurate cu mai mare intensitate ca de obicei, înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare din 13 ianuarie.

Baloanele de spionaj ale Chinei deasupra Taiwanului - o amenințare gravă pentru traficului aerian

Autoritățile taiwaneze spun că Beijingul exercită presiuni militare și economice în încercarea de a influența alegerile din insula. China vede insula ca pe propriul teritoriu, teză respinsă de guvernul din Taiwan. Oficialii militari de la Taipei spun că toată săptămâna baloane de spionaj chinezești au zburat deasupra insulei, deasupra unor baze aeriene importante. Ei au adăugat că baloanele reprezintă o amenințare gravă pentru traficului aerian, condamnând totodată cee ace au numit ”disprețului comuniștilor chinezi față de siguranța aviației și a pasagerilor de pe zborurile internaționale dincolo de strâmtoarea Taiwan”.

Baloanele de spional chinezești lansate deasupra arată disprețului comuniștilor chinezi față de siguranța aviației și a pasagerilor de pe zborurile internaționale către și dinspre Taiwan.

-Ministerul Apărării de la Taipei

Oficiali de la Taipei: China vrea să afecteze moralul taiwanezilor înainte de alegeri.

Potențialul Chinei de a folosi baloane pentru spionaj a devenit o problemă globală în februarie, când Statele Unite au doborât ceea ce spuneau că este un balon de supraveghere chinez. Autoritățile de la Taipei consider că utilizarea acestor baloane de spionaj fac parte din tacticile subversive ale Chinei împotriva Taiwanului și că ele reprezintă o formă de războiul cognitiv pentru a afecta moralul taiwanezilor înainte de alegeri.

În discursul său electoral, vicepreședintele Taiwanului Lai Ching-te, candidatul la președinție din partea Partidul Democrat Progresist, partid de guvernământ a declarant că Taiwanul nu se va preda unui regim autoritar, ci va continua să aleagă democrația și libertatea. Statele Unite, cel mai important susținător diplomatic și principalul furnizor de arme al Taiwanului, au anunțat că urmăresc cu îngrijorare creșterea presiunilor militare ale Chinei asupra insulei și spionarea de către Beijing a activităților de la fabrica de semiconductori de pe insulă.

Statele Unite, cel mai important susținător diplomatic și principalul furnizor de arme al Taiwanului, urmăresc cu îngrijorare creșterea presiunilor militare ale Chinei asupra insulei

Spionajul chinez vizeză fabrica de semiconductori și cipuri de pe insulă.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) este cel mai mare producător de cipuri din lume. Fabrica din Taiwan produce cipuri folosite de tehnologii extrem de avansate precum cele necesare pentru sistemele de învățare automată (machine learning) și rachete ghidate. Acum câteva luni, Robert O'Brien, fost consilier pentru securitate națională de la Casa Albă, declarase pentru publicatia Business Insider că, în cazul în care China ar invada Taiwanul, statul insular Statele Unite ar distruge fabricile de semiconductori de pe insula pentru a preveni capturarea lor de către Beijing.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE