Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Independenţa Taiwanului este incompatibilă cu pacea, susține China. Taipeiul condamnă manevrele militare ale Beijingului

Publicat de: Euronews

Pacea în strâmtoarea Taiwan şi independenţa insulei sunt incompatibile, a avertizat luni guvernul chinez, în a treia zi de exerciţii militare în această zonă, informează AFP.

„Independenţa Taiwanului şi pace şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan se exclud reciproc”, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, într-o conferinţă de presă. "Dacă vrem să protejăm pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan, trebuie să ne opunem ferm oricărei forme de separatism pentru independenţa Taiwanului", a adăugat acesta.

China consideră Taiwanul o provincie pe care nu a reuşit încă să o reunifice cu restul teritoriului său după sfârşitul războiului civil chinez în 1949. Beijingul vizează această reunificare, cu forţa dacă va fi necesar.

China, care organizează începând de sâmbătă trei zile de manevre militare în jurul insulei Taiwan, a mobilizat un larg evantai de material militar, cu obiectivul de a intimida acest teritoriu pe care îl revendică.

Operaţiunea, ce ar urma să se încheie luni cu exerciţii de tiruri reale, a fost lansată ca reacţie la o întrevedere, săptămâna trecută, în SUA, între preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Congresului american, Kevin McCarthy.

Sâmbătă, preşedinta Tsai Ing-wen a denunţat „expansionismul autoritar” al Chinei şi a dat asigurări că Taiwanul "va continua să conlucreze cu SUA şi cu alte ţări (...) pentru a apăra valorile libertăţii şi democraţiei".

Taiwan condamnă manevrele militare pe care le realizează China în jurul insulei

Taiwanul a condamnat cu fermitate manevrele militare pe care le realizează China în jurul insulei, ca răspuns la întâlnirea de miercurea trecută din California dintre preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Kevin McCarthy, transmite EFE.

„Este un drept fundamental al unei ţări suverane ca şeful statului să desfăşoare activităţi diplomatice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe taiwanez, Jeff Y.J. Liu, care a adăugat că „China nu are dreptul să comenteze acest lucru”.

Liu a acuzat China că „sfidează în mod clar ordinea internaţională„ cu „manevrele sale provocatoare” şi „subminează pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan şi în regiune”.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a mulţumit Statelor Unite pentru „vocea activă” într-un „moment crucial” şi a cerut Beijingului „să-şi exercite autocontrolul şi să înceteze constrângerea poporului taiwanez”.

„Taiwanul nu va escalada conflictele şi nu va provoca dispute”, a spus Liu, dând totodată asigurări că insula „îşi va apăra ferm suveranitatea şi securitatea naţională”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE