Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tensiuni în Marea Chinei de Sud. Un distrugător american a întreprins o operaţiune în apele revendicate de Beijing

Distrugătorul american USS Milius a întreprins luni o „operaţiune de libertate a navigaţiei” într-un sector al Chinei de Sud revendicat de Beijing, într-un moment în care armata chineză desfăşoară exerciţii în jurul insulei Taiwan, informează AFP.

„Această operaţiune de libertate de navigaţie a respectat drepturile, libertăţile şi utilizările legale ale mării”, a declarat marina americană într-un comunicat, precizând că nava a trecut în apropiere de insulele Spratly.

Nava a trecut la mai puţin de 12 mile nautice (22 de km) de reciful Mischief, revendicat de China şi de alte ţări din regiune, adaugă comunicatul.

Trecerea acestei nave americane într-o zonă contestată a avut loc în condiţiile în care China întreprinde pentru a treia zi consecutiv exerciţii militare de mare anvergură lângă Taiwan, pentru a protesta împotriva unei vizite a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen în SUA.

Beijingul denunţă pătrunderea distrugătorului american în Marea Chinei de Sud

De cealaltă parte, China a condamnat pătrunderea distrugătorului american într-un sector din Marea Chinei de Sud revendicat de Beijing.

„Distrugătorul lansator de rachete USS Milius a pătruns ilegal în apele din apropierea recifului Meiji în insulele Nansha ale Chinei, fără aprobarea guvernului chinez”, a declarat Tian Junli, purtătorul de cuvânt al comandamentului teatrului de operaţiuni sud al armatei chineze, într-un comunicat, adăugând că forţele aeriene ale Beijingului „au însoţit şi au efectuat o supraveghere a navei”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE