Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China a început exerciții militare în jurul Taiwanului. Manevre cu nave de război și avioane, timp de trei zile

Armata Chinei a început sâmbătă exerciții militare maritime și aeriene și de patrulare în jurul Taiwanului. Manevrele se vor desfășura timp de trei zile, ca urmare a unei întrevederi a liderei taiwaneze Tsai Ing-wen cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Congresului american, Kevin McCarthy, în California în această săptămână, relatează agenția Kyodo, citată de Agerpres.

Ministerul Apărării din Taiwan a anunțat că a detectat nu mai puțin de 71 de avioane militare şi nouă nave de război chineze în jurul Strâmtorii Taiwan începând de sâmbătă dimineaţă până la sfârşitul după-amiezii. Dintre acestea, 45 de aeronave au trecut linia mediană de demarcaţie a strâmtorii sau au intrat în zona de identificare a apărării aeriene a insulei în sud-vest.

Exercițiul militar implică și patrularea în largul coastelor de nord şi de sud ale Taiwanului şi spre estul insulei, toate aceste manevre fiind ”necesare pentru apărarea suveranităţii naţionale şi integrităţii teritoriale a Chinei”, a precizat Comandamentul Teatrului Estic al armatei chineze, care acoperă Strâmtoarea Taiwan, conform sursei citate.

Întâlnirea dintre Tsai Ing-wen și Kevin McCarthy, care este a treia oficialitate ca importanță în SUA. a stârnit nemulțumirea China, care consideră insula autoguvernată drept parte a teritoriului său.

În august 2022, China a efectuat exerciţii militare de amploare în jurul Taiwanului, în contextul vizitei efectuate pe insulă de predecesoarea lui McCarthy, Nancy Pelosi.

Exercițiile militare ale Chinei, un avertisment pentru Taiwan

Operaţiunile demarate sâmbătă vor avea ca scop transmiterea unui ”avertisment ferm împotriva complicităţii între forţele separatiste care urmăresc «independența Taiwanului» şi forţe externe”, a declarat colonelul Shi Yi, purtător de cuvânt al comandamentului chinez.

De cealaltă parte, Ministerul Apărării al Taiwanului a criticat demersurile Chinei, precizând că oficialii de la Beijing folosesc tranzitul lui Tsai drept ”pretext” pentru a efectua exerciții militare.

Armata taiwaneză a transmis că va monitoriza îndeaproape situaţia în regiune, va continua să menţină un grad înalt de vigilenţă, va răspunde în mod adecvat şi 'va face orice efort pentru a proteja securitatea naţională”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE