Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Antibiotice fără rețetă, confuzie în farmacii. Ce se întâmplă dacă pacienții cer tratament, chiar dacă nu au o urgență

Ordinul Ministerului Sănătății privind eliberarea antibioticelor în farmacii pentru situații de urgență produce confuzii. Colegiul Farmaciștilor din București susține că documentul nu precizează clar că farmacistul este cel care decide dacă o situație este de urgență sau nu.

Mai mult, pacienții au înțeles că declarația pe proprie răspundere “le permite” eliberarea antibioticelor “la cerere”, iar oamenii s-au prezentat în farmacii să ceară pastilele, preventiv, chiar dacă nu aveau o urgență.

În caz de urgență medicală, farmaciile pot elibera antibiotice fără rețetă, pentru o perioadă de 48 de ore. Dacă Ministerul Sănătății spune că vrea ca în acest fel să descurajeze consumul de antibiotice, farmaciștii spun că doza pentru două zile poate fi, pe de-o parte, insuficientă, iar pe de alta va face mai mult rău decât bine.

Ioana Matescu - Farmacist Șef: Deci, practic, îi vom elibera pacientului un tratament care se va termina în 2 zile; probabil că pacientul va putea ajunge la medic după 3 zile, iar atunci o zi va rămâne practic fără tratament. Acest lucru nu va încuraja nici consumul rațional și nici nu va preveni apariția rezistenței la antibiotice, ci, din contră, va face mai mult rău omului.

În plus, în zonele în care nu există servicii medicale, în lipsa unei rețete oficiale, pacientul ar putea greși dozajul.

Simona Negreș, președintele Colegiului Farmaciștilor din București: Este o altă problemă în zonele rurale, care nu au acoperire cu personal medical, pacientul din zonele rurale poate să meargă acasă și să-și facă propria schemă, să ia numai două sau să ia 1/zi pentru ca să-i ajungă mai multe zile. De ce? Pentru că nu are unde să meargă și nu are cui să ceară o consultație medicală.

Ca să ia doza de urgență din farmacie, pacientul va completa o declarație pe propria răspundere

În același timp, rețetele necompensate vor fi reținute în farmacie și apoi raportate într-un sistem centralizat către Ministerul Sănătății. Farmaciile au două săptămâni la dispoziție să-și adapteze sistemele informatice. Doar că farmaciștii spun că au nevoie de mai multe lămuriri.

Ioana Matescu - Farmacist Șef: Noi am crezut că vor exista niște formulare tipizate astfel încât să se poată urmări mai eficient, așa cum se întâmplă în cazul rețetelor compensate. Se pare însă că Ministerul Sănătății a avut doar intenția de a reglementa și de a obține date statistice. Nu cunoaștem în detaliu cum va arăta sistemul de raportare de la farmacie către Ministerul Sănătății.

De cealaltă parte, pacienții se bucură că vor putea lua antibiotice fără rețetă, deși spun că nu fac abuz. 

Pacient: Eu zic că e o chestie bună, pentru că dacă ești duminică seară și suni medicul de familie și-ți spune să iei un antibiotic, n-ai nicio șansă să iei fără rețetă.

Reporter: Când apelați la consumul de antibiotice?

Pacient: Numai atunci când este absolut nevoie și atunci când medicul de familie îmi indică să iau antibiotice.

Pacient: Nu sunt de acord cu luatul de antibiotice fără prescripția medicului și nu iau antibiotice fără să îmi prescrie medicul, dacă am o gripă, paracetamol sau mă duc la medicul de familie, dacă este mai grav.

Inițial, ordinul ministerului prevedea o doză de urgență fără rețetă pentru 72 de ore. Reprezentanții instituției au revenit și au modificat la 48 de ore, motivând o greșeală de redactare.

Românii sunt pe primul loc în UE la consumul de antibiotice, cu aproximativ 26 de doze zilnice la mia de locuitori, conform datelor oficiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE