Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Annie Ernaux, laureata Premiului Nobel pentru Literatură, s-a alăturat protestelor de la Paris pentru mărirea salariilor

Câștigătoarea de anul acesta a premiului Nobel pentru literatură, franțuzoaica Annie Ernaux, s-a alăturat protestelor masive din capitala Franței. Militanții de stânga vor să pună presiune pe guvern pentru majorarea salariilor. Peste 140 de mii de persoane au mărșăluit ieri pe bulevardele pariziene.

Annie Ernaux, câștigătoarea de anul acesta a premiului Nobel pentru literatură, a ieșit în stradă pentru drepturile salariale ale muncitorilor și s-a aflat în prima linie a protestatarilor, alături de Jean-Luc Melenchon, politician de stânga cu ambiții prezindențiale. Protestatarii au mărșăluit pentru a atrage atenția asupra creșterii costului vieții și a lipsei de acțiune pentru combaterea schimbărilor climatice.

„Avem câteva revendicări. Pentru mine, prezența aici semnifică faptul că trebuie să acționăm și să rezistăm exploatării. În ceea ce privește costul vieții, avem o inflație de 6%. Dar, dacă ținem cont de bunurile de consum, inflația este de peste 10%, deci pierderea puterii de cumpărare este de 10%. Este, de fapt, o scădere a salariilor. La asta se reduce totul”, spune un protestatar.

„Principala revendicare vizează puterea de cumpărare, salariile și să fim tratați ca cetățeni adevărați. De asemenea, suntem împotriva rechiziționărilor care sunt văzute ca o dictatură. Franța era considerată o democrație care astăzi nu mai există”, precizează un altul.

Protestatarii au mai solicitat guvernului francez înghețarea prețului energiei, al bunurilor esențiale și al chiriilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE