Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Angel Tîlvăr, învestit în funcţia de ministru al Apărării

Noul ministru al Apărării a depus jurământul de învestitură în funcţie într-o ceremonie la Palatul Cotroceni.

Senatorul Angel Tîlvăr a fost propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Apărării, a anunţat, luni, preşedintele social-democraţilor, Marcel Ciolacu.

Decizia a fost luată în şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Astăzi, în cadrul Consiliului Politic Național am decis nominalizarea colegului meu pentru funcția de ministru al Apărării. În situația complicată la graniță avem nevoie de un om cu puternică viziune europeană și euroatlantică.”

Angel Tîlvăr, senator: „Îi mulțumesc președintelui pentru cuvinte, mulțumesc domnului Dâncu. O să am o discuție cu dumnealui. Dacă funcția va fi omologată, primul om cu care voi purta o discuție va fi domnul senator Dâncu. De-a lungul vremii am fost membru în delegatia NATO. Sunt, însă, președintele pentru democrație și securitate. Sunt președintele Comisiei pentru Afaceri Europene.”

El a precizat că decizia lui Dîncu de a demisiona, a fost una cu „o puternică încărcătură personală” şi a arătat că speră într-o colaborare „foarte bună” cu preşedintele Iohannis, „pentru că este în interesul tuturor”.

Angel Tîlvăr a amintit că România va aloca 2,5% din PIB pentru Apărare.

„Pe lângă 2,5 % din PIB vreau să nu uităm că sunt la fel de importanţi pentru noi oamenii implicaţi în ceea ce numim arhitectura de apărare, motiv pentru care, din punct de vedere normativ, vom colabora cu Parlamentul şi vom propune acele norme care să uşureze condiţiile de viaţă şi de muncă pentru cei cărora le datorăm mult”, a adăugat el. 

Cine este Angel Tîlvăr

Angel Tîlvăr este senator al PSD și președinte al delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO. El s-a născut în Vrancea, este căsătorit și are un copil.

Senatorul a absolvit Facultatea de Limbi Străine, fiind profesor de engleză, însă a continuat să studieze la SNSPA - post universitar, la Colegiul Național de Apărare - post universitar, la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” - post universitar, dar și la Institutul Diplomatic Român post universitar.

Pe site-ul Senatului este făcută publică și declarația de avere a acestuia. Potrivit informațiilor, nu deține clădiri sau terenuri, ci două mașini, Hyundai Santa Fe și Ford Fusion, și o șalupă Laguna. Are în conturile bancare suma de 110.000 de lei, iar în valută, 35.379 de euro.

Tatăl acestuia, Petre Tîlvăr, a fost șef al Contrainformațiilor din Vrancea, înainte de Revoluția din 1989.

Vasile Dîncu, demisie din funcția de ministru al Apărării

Vasile Dîncu a demisionat pe 24 octombrie din funcția de ministru al Apărării. Anunțul a fost făcut de acesta printr-o postare pe pagina sa de Facebook. Decizia a venit după ce ministrul a fost criticat de președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, pentru declarațiile legate de Ucraina.

Criticat din cauza declarațiilor legate de Ucraina

Invitat într-o emisiune de televiziune, Vasile Dîncu a spus că șansa Ucrainei de a obține pacea este „ca NATO sau Statele Unite ale Americii să negocieze în numele său cu Rusia. Singură, Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu-și poate permite să-şi asume pierderea de teritorii”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că cei care fac astfel de declarații sunt pradă a manipulărilor rusești și a spus că nu se poate negocia cu teroriștii.

În replică, președintele Iohannis a transmis că Ucraina este cea care va decide când, cum și ce va negocia cu Rusia.

Klaus Iohannis, președintele României: Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când, cum și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a UE și, probabil, unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei să afle aceste poziții.

La rândul său, șeful său pe linie de partid, Marcel Ciolacu, a considerat declarația lui Dîncu o greșeală și a spus că „atunci când ești ministru al Apărării, nu ai păreri și crezuri”. În schimb, șeful Guvernului i-a transmis că îl așteaptă la discuții pentru tranșarea acestui aspect.

Și premierul Nicolae Ciucă a criticat declarațiile lui Dîncu și l-a chemat pe acesta la o discuție la Palatul Victoria. Cei doi au discutat despre „calibrarea comunicării publice la nivelul MApN”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE