Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Angajările la stat vor fi suspendate între 1 iulie-31 decembrie 2022

Este ultima lună în care se mai pot face angajări la stat. De la 1 iulie, va fi suspendată ocuparea prin concurs a posturilor vacante din instituțiile publice, iar decizia va deveni oficială astăzi, în ședința Guvernului.

Măsura ar urma să rămână în vigoare până la sfârșitul acestui an și ar trebui să aducă economii la buget. Guvernul o motivează prin depășirea deficitului bugetar, care a adus necesitatea reducerii cheltuielilor publice.

Există și excepții. Prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice.

Înainte ca această ordonanță de urgență să intre în vigoare, sectorul public s-a confruntat cu un val de angajări. Evoluția numărului de posturi ocupate în autoritățile și instituțiile publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, a crescut cu 27.553, în aprilie 2022, comparativ cu decembrie 2019, potrivit documentului ordonanței de urgență.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE