Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analiză Politico: Ce înseamnă eventuala candidatură a lui Klaus Iohannis la șefia NATO: "E o mișcare de ultimă oră"

Vestea că președintele Klaus Iohannis ar urma să fie nominalizat de România pentru a candida la șefia NATO a fost comentată și de publicațiile occidentale de profil. Politico crede că această candidatură este surprinzătoare și o anunță drept "turnură în NATO", având în vedere că Mark Rutte este favorit.

Sursa citată aduce aminte că Olanda și, în special, guvernul lui Rutte, s-a opus, o bună perioadă, ca România să acceadă în Schengen.

Ce înseamnă eventuala candidatură a lui Klaus Iohannis la șefia NATO

"România și-a anunțat joi aliații că președintele Klaus Iohannis ia în considerare să-l provoace pe favoritul Mark Rutte pentru cea mai înaltă funcție din NATO", susține sursa citată.

Numai că această mișcare de ultim moment a lui Iohannis vine în momentul în care mare parte din cele cele 31 de state membre și-a declarat deja sprijinul pentru Mark Rutte, nimeni altul decât premierul olandez interimar.

În plus, această candidatură a lui Iohannis împotriva lui Rutte vine și în contextul războiului din Ucraina, dar și al eventualității ca Donald Trump să redevină președinte al SUA.

"Oficialii NATO se tem că intrarea de ultimă oră a lui Iohannis în competiție ar putea fi văzută ca o divizare a unității alianței, care se confruntă deja cu amenințări, inclusiv potențiala revenire a lui Donald Trump ca președinte al SUA. Trump a promis, în repetate rânduri, că va slăbi apărarea colectivă prevăzută de NATO. în ultimele 24 de ore, SUA, Marea Britanie, Germania și Franța spun că îl susțin pe premierul olandez în funcție ca succesor la șefia NATO", după cum menționează sursa citată.

Mark Rutte este susținut de Joe Biden la șefia NATO

"Spunând că nu intenționează să-i stea în calea lui Rutte, un înalt diplomat est-european a spus: 'Măcar cineva trebuie să întrebe: Bine, Mark, cum ai de gând să te descurci cu Rusia?' Ei invocă, de asemenea, eșecul repetat al lui Rutte de a aduce cheltuielile pentru apărare ale Olandei până la ținta de 2% din PIB, țintă convenită de toți aliații în urmă cu un deceniu, ceea ce putea fi folosit împotriva sa dacă Trump câștigă alegerile în SUA", se arată în sursa citată.

Aproximativ 10 state din cele 31 sunt nehotărâte, inclusiv unele țări din Europa de Est care au aceleași preocupări strategice ca și România, adică de scepticism față de Rusia, numai că va fi dificil ca aceste state să-l conteste deschis pe candidatul preferat al președintelui american Joe Biden, adică Mark Rutte.

În acest moment, România deține, în NATO, funcția de adjunct al secretarului general NATO, prin Mircea Geoană. El se află pe acest post din octombrie 2019, iar mandatul său expiră în octombrie 2024.

O bună perioadă de timp, despre Mircea Geoană s-a discutat drept eventual candidat la președinția României, ca independent, însă potrivit ultimelor declarații ale lui Marcel Ciolacu, diplomatul nu pare să fie luat în calcul drept candidat independent sprijinit de PSD.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE