Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amendă de 35 de milioane de euro pentru proprietarul terenului retrocedat din Parcul IOR

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că Poliţia Locală a aplicat o amendă de 35 milioane de euro proprietarului terenului retrocedat din Parcul IOR.

”Am venit să anunţăm amenda pe care Poliţia Locală a dat-o ieri proprietarului din Parcul IOR, doamna Cocoru, în sumă de 35 milioane de euro. Aici am avut de a face cu o bătaie de joc la adresa cetăţenilor şi a interesului public care, în sfârşit, este penalizată de autoritatea publică care trebuie să apere interesele cetăţenilor", a afirmat Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă organizată în Parcul IOR, potrivit Agerpres.

Edilul a explicat că sancțiunea a fost aplicată în baza unui articol din Legea 24/2007 care penalizează schimbarea destinaţiei sau reducerea suprafeţei spaţiului verde.

”Este un articol care penalizează schimbarea destinaţiei spaţiului verde sau reducerea suprafeţei de spaţiu verde cu o sumă între 1.000 şi 2.000 de lei pe metrul pătrat, asta e foarte important, şi nu o sumă fixă pentru oricât de mult ai defrişa spaţiu verde.”, a spus Nicușor Dan.

Şeful Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti, Eduard Valentin Stroe, a precizat că amenda a fost aplicată în urma constatării diminuării spaţiului verde pe o suprafaţă de 8.738 de metri pătraţi.

"La faţa locului s-a constatat o diminuare a spaţiului verde pe o suprafaţă de 8.738 de metri pătraţi prin acţiuni succesive de decopertare a stratului de iarbă, de escavare, de extracţie a rădăcinilor copacilor. Faţă de cele constate se reţine în sarcina proprietarului încălcarea obligaţiei prevăzute de articolul 5, litera h din Legea 24 pe 2007, aceea de a nu diminua spaţiul verde. În consecinţă, a fost aplicată proprietarului amenda în valoare de 174.760.000 de lei pentru săvârşirea acestei fapte", a declarat Eduard Valentin Stroe.

Prefectul Capitalei: ”Sper că este legală amenda”

Într-un mesaj publicat pe Facebook, prefectul Capitalei, Rareș Opincă, și-a exprimat speranța că sancțiunea de 35 de milioane de euro reprezintă un demers "serios" şi "legal", care nu se va întoarce împotriva bugetului municipalităţii, din cauza lipsei de fundamentare juridică.

Potrivit acestuia, în ultimii doi ani au existat aproximativ 20 de incendii în parcela retrocedată din parc, precum şi mai multe acţiuni prin care au fost "afectaţi iremediabil" arborii din zonă.

Prefectul Capitalei a amintit că s-au deschis mai multe dosare de cercetare penală prin care se investighează aceste infracţiuni.

"Faptul că primarul general anunţă o acţiune după doi ani şi după zeci de incendii şi distrugeri este de natură să pună la îndoială seriozitatea demersului. Timpul ne va demonstra dacă această acţiune este o nouă perdea de fum pentru bucureşteni din partea primarului general", a adăugat Rareş Hopincă.

Incendiu în partea retrocedată a Parcului IOR, în august

În luna august, un puternic incendiu de vegetație a izbucnit în Parcul IOR din București, pe o bucată de 4.000 de metri pătrați.

A doua zi, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a făcut apel la edilul Capitalei, Nicuşor Dan, să acţioneze în instanţă în vederea anulării deciziei de retrocedare a 12 hectare din Parcul IOR.

La câteva zile de la acest incendiu, locuitorii din zonă au protestat, exprimându-și îngrijorarea că pe terenul retrocedat se dorește intenționat distrugerea copacilor pentru a face loc unor construcții.  Tot atunci, oamenii au cerut autorităților să instaleze un post de poliție acolo și să înceapă o anchetă de urmărire penală a celor care ar incendia intenționat copacii, iar cele 12 hectare de teren retrocedat să fie redate domeniului public ca zonă verde.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE