Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FOTO. Un nou protest în Parcul IOR. Zeci de oameni sunt îngrijorați de incendiile din parc și de distrugerea naturii

Un nou protest cu zeci de oameni a avut loc în Parcul IOR din Capitală pentru protejarea acestei zone. Nu mai puțin de opt incendii s-au produs acolo, în ultimele patru săptămâni, în perimetrul care aparține unei persoane fizice. Locuitorii din apropierea parcului cred că pe terenul retrocedat se dorește intenționat distrugerea copacilor pentru a face loc unor construcții.  

Pe pancardele cu care oamenii au mers la protest se putea citi "Uniți Salvăm Parcul IOR" sau "Stop Mafia Imobiliară". Oamenii spun că, în zona retrocedată a parcului, copacii sunt otrăviți cu benzină, tăiați fără vreo autorizație sau chiar incendiați. De fiecare dată, cetățenii fac sesizări, dar...degeaba! 

”În această fotografie am surprins un copac care abia luase foc și ne-am uitat atent la el să vedem dacă e foc de frunze sau aprins și se vede foarte clar că focul pleacă de la baza copacului, are forță deci are un combustibil ceva și frunzele din jur nu au luat foc”, spune o protestatară. 

VEZI GALERIA
7 imagini

Opt incendii de vegetație în ultima lună

Nu mai puțin de opt incendii au avut loc acolo în ultima lună. Într-o noapte de la sfârșitul lunii august, de pildă, au ars mii de mp de vegetație. 

Ca să atragă atenția asupra distrugerilor, locuitorii din zonă au apelat, acum, și la altă formă de protest. 

Protestatarii au organizat un picnic pe terenul parjolit de flăcări. În urmă cu doar o săptămână, nu mai puțin de 4.000 metri pătrați de vegetație au ars. 

Din parcul  IOR au fost retrocedate 12 hectare de teren. Cei care militează pentru salvarea parcului susțin că ar fi fost chiar amenințați într-o seară, în care, la fel ca acum, s-au adunat pentru a protesta. 

”Au venit chiriașii, patru băieți, ne-au înconjurat, au zis că cheamă poliția și ca au bani pentru 200 de ani, ca să ne bage pe noi în pușcărie. Jumătate din parc e ars, aproape toți copacii sunt otrăviți, uscați. Urmează să fie probabil incendiați și ei. E absolut necesar să se instaleze o patrulă de poliție aici”, a declarat Andreea David, activist civic. 

Primăria Sectorului 3 și Primăria Generală  își pasează responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă de ceva vreme în Parcul IOR, acuză locuitorii din zonă. Oamenii le cer autorităților să instaleze un post de poliție acolo și să înceapă o anchetă de urmărire penală a celor care ar incendia intenționat copacii, iar cele 12 hectare de teren retrocedat să fie redate domeniului public ca zonă verde.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE