Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ambasador rus: Suedia și Finlanda vor deveni "ţinte legitime" pentru Rusia după aderarea la NATO

Finlanda şi Suedia vor deveni "ţinte legitime" ale "represaliilor" Rusiei odată ce vor fi membre ale NATO, a avertizat marţi ambasadorul Rusiei la Stockholm.

"După aderarea Finlandei şi Suediei, lungimea totală a frontierelor dintre Rusia şi NATO aproape se va dubla. Dacă i se mai pare cuiva că acest lucru va ameliora într-un fel sau altul securitatea Europei, fiţi siguri că noii membri ai blocului ostil vor deveni o ţintă legitimă pentru măsurile de represalii ruse, inclusiv cele de natură militară", a declarat ambasadorul Viktor Tatarinţev, potrivit Agerpres.

Avertismentul intervine după ce Moscova a părut în ultimele luni să renunţe la ameninţările vizând cele două țări nordice, după decizia lor istorică din luna mai de a solicita aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.

Cât de aproape sunt Finlanda și Suedia de aderare

Candidaturile, care întorc pagina deceniilor de neutralitate, sunt o consecinţă directă a invaziei Rusiei în Ucraina.

Finlanda aşteaptă doar ratificarea promisă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan pentru aderarea la NATO.

În ceea ce priveşte Suedia, candidatura ei s-a transformat într-un calvar diplomatic şi se confruntă în prezent cu un veto din partea Turciei, precum şi cu o întârziere a ratificării acesteia de către Ungaria.

Cu toate acestea, Stockholmul încă speră să adere înaintea următorului summit NATO din iulie de la Vilnius.

După invadarea Ucrainei, opinia publică s-a schimbat în favoarea NATO: 80% sprijin în Finlanda şi peste 60% în Suedia, potrivit sondajelor.

Însă Suedia "păşeşte în abis" dorind să adere la NATO, consideră ambasadorul Rusiei la Stockholm. El spune că este o decizie "pripită", fără referendum naţional, și insistă asupra riscului ca, în cele din urmă, comandamentul NATO "să decidă să intre pe deplin în conflict".

"În acest caz, suedezii vor fi, fără îndoială, atraşi şi trimişi la moarte pentru interesele altora", a transmis Tatarinţev.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE