Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alerta teroristă, ridicată la nivel maxim în Franța. 7.000 de soldați, mobilizați în toată țara după atacul de la un liceu din Arras. Louvre și Versailles, evacuate

Consiliul de Securitate al Franței a decis ridicarea alertei teroriste la nivel maxim, după atacul care a avut loc la liceul Gambetta, din Arras, când un profesor de limba franceză a fost înjunghiat mortal și au fost grav răniți un alt profesor și un agent de securitate.

Până acum, nivelul era de "securitate colsolidată, risc de atentat".

14/10/2023 , 18:50

Alertă cu bombă la Palatul Versailles

A fost alertă cu bombă și la palatul Versailles. Autoritățile franceze au anunțat că au evacuat oamenii de urgență, după ce Poliția a primit un mesaj anonim, conform AFP.

14/10/2023 , 18:19

MAE, atenționare de călătorie pentru români în Franța

"Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Franceză că autorităţile franceze au decis ridicarea nivelului de alertă la gradul cel mai înalt - "urgenţă atentat", pe întreg teritoriul francez, în urma atacului terorist care a avut loc în data de 13 octombrie într-un liceu din oraşul Arras, departament Pas-de-Calais, soldat cu decesul unui profesor şi rănirea gravă a altor două persoane.

Nivelul "urgenţă atentat" reprezintă un apel la vigilenţă adresat instituţiilor franceze şi populaţiei şi permite consolidarea dispozitivelor de militari ai operaţiunii "Sentinelle", pentru a sprijini poliţia şi jandarmeria în protejarea cetăţenilor."


Știrea inițială:

7.000 de soldați și forțe de securitate au fost puse în alertă în toată țara, din această cauză. Ordinul a fost dat de Emmanuel Macron, care a spus că "până la 7.000 de soldați din forța Sentinelle vor fi dislocați de acum până luni seara și până la noi ordine".

Alertă teroristă la nivel de risc maxim în Franța

Autorul atacului a fost arestat. El este Mohamed Mogouchkov, un tânăr de 20 de ani, de origine cecenă, care ar fi fost elev al acelui liceu, conform RFI. Iar martorii spun că el a strigat "Allahu Akhbar". A fost arestat și fratele său.

Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a precizat că "nu există nicio îndoială" că este o legătură între atacul din Arras și conflictul dintre Israel și Hamas.

La liceu a fost și președintele Franței, Emmanuel Macron, care a condamnat "barbaria terorismului islamist". El susține că profesorul ucis "a ieșit în față pentru a-i proteja pe alții și a salvat, fără îndoială, multe vieți".

Autorul atacului era cunoscut de serviciile de securitate franceze pentru că era implicat în extremismul islamist.

Din motive de securitate, muzeul Louvre a fost evacuat și închis, potrivit Le Monde.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE