Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alertă suplimentară pentru investițiile din pensiile private ale românilor

Fondurile de pensii private din România, adică Pilonul II și Pilonul III, au deja un sistem de alertă pentru situațiile în care investițiile din banii de pensii scad cu 30 la sută, spune Radu Crăciun, președintele asociației de profil. Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să introducă încă un prag de alertă, de 10%, idee aflată deocamdată în dezbatere publică.

Propunerea vine după ce în prima jumătate a anului, societățile din Pilonul II au pierdut 7 miliarde de lei din banii celor peste 7 milioane de români contributori. Scăderea a avut loc pe fondul inflației și a investițiilor în titluri de stat cu randamente în scădere.

„Rolul acestui 10% este să identifice aceste acțiuni care performează cu mult mai prost decât piață. Adică într-o piață în creștere în care ai acțiuni care scad cu 10% atunci e ceva neregulă acolo și trebuie să vezi ce e nevoie. Dar într-o piață în care scade cu 20%, niște acțiuni care scad cu 10% ar putea fi niște acțiuni foarte bune și nu ar putea semnala de fapt o problemă”, spune Radu Crăciun, președintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

„Mai există un al doilea prag care este monitorizat și acesta este de 30%. Deci există două praguri 10 și 30 de scăderi în care se fac aceste evaluări. De asemenea practic noi prin departamentul de risc și investiții monoitorizam permanent evolutile pieței”, adaugă Radu Crăciun.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE