Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alertă de caniculă în mai multe țări. Trei turiști au murit în Grecia din cauza căldurii extreme

Trei turiști străini au murit în Grecia în decurs de o săptămână din cauza caniculei. Alți trei sunt căutați de autorități. Mai multe țări din întreaga lume precum Spania, Turcia, Brazilia sau Arabia Saudită se confruntă cu temperaturi extreme. Autoritățile îi sfătuiesc pe oameni să stea la adăpost și să se hidrateze corespunzător. Meteorologii se așteaptă la o altă săptămână fierbinte, inclusiv în țara noastră.  

Turiștii găsiți fără suflare în Grecia făcuseră drumeții sub soarele sufocant. Ultimul găsit a fost un american, aflat pe insula Corfu pentru vacanță. Michael Mosley, o vedetă a televiziunii britanice, a fost, de asemenea, găsit mort pe insula grecească Symi din Marea Egee. Iar sâmbătă, autoritățile au descoperit trupul unui olandez pe insula Samos. În ultimele zile, Grecia s-a confruntat cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. 

”Soarele este foarte, foarte fierbinte. Adică, nu mă așteptam deloc la asta. Și dacă mă gândesc bine, în fiecare an este din ce în ce mai cald. Este pur și simplu îngrozitor”, spune un localnic. 

”Trebuie să sari în apă cel puțin o dată la zece minute și să stai la umbră sau să te duci și să stai într-un spațiu cu aer condiționat. Trebuie să bei apă, bineînțeles, și să eviți să stai la soare. Nu stați la soare mai mult de jumătate de minut”, a spus un altul. 

Mai multe școli din Grecia au fost închise

Autoritățile elene au închis școlile în mai multe localități și îi sfătuiesc pe oameni să nu iasă din casă când razele soarelui sunt extrem de puternice. Mai mult, pompierii sunt pregătiți pentru eventuale incendii de vegetație. Meteorologii se așteaptă ca un nou val de căldură să lovească țara mediteraneană în următoarele zile. 

În același timp, recolta de portocale din Brazilia, cel mai mare exportator mondial de suc de portocale, va fi probabil cea mai slabă din ultimele patru decenii din cauza vremii extreme. Cultivatorii au observat că fructele nu mai cresc așa cum trebuie din cauza schimbărilor bruște de temperatură. Încă din luna martie, Brazilia a fost lovită de căldură care a adus temperaturi de peste 40 de grade Celsius. 

Oscar Simonetti, cultivator de portocale: ”Fructele nu se coc, cad mai devreme sau sunt mai mici în momentul recoltării. Atunci pierdem din greutate și pierdem și calitatea sucului.” 

Este vreme extremă și în China. În weekend, autoritățile au emis alertă de caniculă în nordul țării, în timp ce sudul se confruntă cu ploi abundente. Cel puțin 130 oameni au fost evacuați din cauza inundațiilor și alunecărilor de teren. 

Iar pompierii din Los Angeles, California s-au confruntat cu un puternic incendiu de vegetație. Peste o mie de oameni au fost evacuați, iar peste 4 mii de hectare au ars. 

În Arabia Saudită, cel puţin 14 pelerini iordanieni şi cinci iranieni au murit în timpul pelerinajului anual de la Mecca, care se desfășoară zilele acestea în plină caniculă. Temperaturile au ajuns și la 47 de grade Celsius.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE