Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri SUA. Un nou test pentru Joe Biden. Americanii votează în Georgia

Locuitorii statului american Georgia urmează să departajeze marţi doi candidaţi pentru Senatul SUA, un pastor împotriva unei foste vedete de fotbal american, într-un scrutin important pentru restul mandatului lui Joe Biden.

Democratul Raphael Warnock, senator în exerciţiu, concurează împotriva unui susţinător al lui Donald Trump, sportivul Herschel Walker, pentru ultimul act al alegerilor legislative de la jumătatea mandatului. Cei doi candidaţi s-au confruntat deja în noiembrie şi în prezent este organizat un al doilea tur care să-i departajeze.

"Ochii naţiunii sunt aţintiţi asupra voastră", a pledat preşedintele Joe Biden, invitând alegătorii acestui stat cu o numeroasă populaţie afro-americană să se prezinte în număr mare la birourile de vot, care s-au deschis la ora locală 07:00 (12:00 GMT), anunță Agerpres.

Victoria ar putea întări slaba majoritate a partidului lui Joe Biden în Senat

De acest loc nu depinde desigur echilibrul de forţe în Congresul american: democraţii s-au asigurat deja că păstrează controlul asupra Senatului după încheierea alegerilor 'midterms'. Republicanii au preluat Camera Reprezentanţilor. Dar el oferă republicanilor posibilităţi mai mari de blocare a politicilor lui Joe Biden. Cu 700 de zile înainte de următoarele alegeri, opoziţia speră să stopeze elanul preşedintelui.

De partea democrată, o victorie ar întări foarte slaba majoritate a partidului lui Joe Biden în Senat, permiţându-i să exercite o influenţă mai mare în comisii parlamentare esenţiale. Ea ar limita de asemenea în mod semnificativ influenţa unui senator democrat moderat, Joe Manchin, considerat 'gropar' al mai multor iniţiative majore ale administraţiei Biden.

Pentru a-şi concretiza ambiţiile, democraţii i-au chemat în ajutor pe 'greii' partidului lor. Fostul preşedinte Barack Obama, în mod incontestabil una din personalităţile cele mai carismatice ale partidului, se afla de exemplu în campanie în Atlanta săptămâna trecută.

Cel mai scump scrutin dintre alegerile parțiale din SUA

Semn al importanţei şi al interesului pentru acest duel: aproape 400 milioane de dolari au fost injectate în scrutin, cel mai scump dintre alegerile de la jumătatea mandatului.

Lupta se anunţă strânsă. Rarele sondaje arată candidaţii pe poziţii de egalitate, iar rezultatele definitive ar putea să nu fie cunoscute mai devreme de câteva zile.

Fief istoric al republicanilor, Georgia a luat America prin surprindere preferându-l pe Joe Biden lui Donald Trump în cursul alegerilor prezidenţiale din 2020, iar apoi trimiţând doi democraţi în Senat două luni mai târziu.

Doi candidați atipici

Acest stat situat la graniţa cu Florida este din nou foarte disputat. De această dată, se remarcă şi profilul atipic al celor doi candidaţi.

Având mai multe recorduri sportive la activ, republicanul Herschel Walker, considerat unul dintre cei mai buni jucători din istoria fotbalului american universitar, a intrat târziu în politică.

Sexagenarul caută să-şi adjudece locul lui Raphael Warnock, care înainte de a deveni în 2021 senator de Georgia oficia, în calitate de pastor, de la fostul pupitru al lui Martin Luther King în Atlanta.

Campania candidatului afro-american pro-Trump a fost totuşi marcată de mai multe scandaluri. Herschel Walker, cunoscut pentru poziţiile sale antiavort, a fost acuzat între altele că ar fi finanţat avorturile mai multora dintre fostele sale prietene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE