Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

Hakeem Jeffries, ales lider al democraţilor din Camera Reprezentanţilor. Este primul afro-american ales liderul unui partid în Congres

De Mirabela Vasile  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Hakeem Jeffries a fost ales șeful Partidului Democrat în Camera Reprezentanţilor, înlocuind-o astfel pe Nancy Pelosi. Acesta a devenit primul afro-american care are o funcție atât de mare în Congresul american.

Potrivit Agerpres, votul a avut loc cu uşile închise, iar Jeffries a fost singurul candidat. Hakeem Jeffries, care are 52 de ani, deţine posturi de responsabilitate în statul major al democraţilor începând din 2019.

Alegerea sa marchează un schimb de generaţie semnificativ în Congresul american, Hakeem Jeffries fiind cu 30 de ani mai tânăr decât Nancy Pelosi, preşedinta ('speaker') Camerei Reprezentanţilor.

Pelosi a anunţat la mijlocul lunii că renunţă la funcţia de lider al democraţilor în viitoarea Cameră, spunând că vrea să lase locul unei 'noi generaţii'. Ea va rămâne simplă reprezentată a statului California.

Din ianuarie, Jeffries va conduce tabăra democraţilor într-o Camera a Reprezentanţilor în care aceştia nu vor mai fi majoritari, după ce republicanii au câştigat controlul în urma alegerilor din noiembrie.

Și chiar dacă majoritatea lor va fi mai redusă decât se prognoza, republicanii vor dispune de o putere în materie de inspecţie, pe care au promis că o vor folosi pentru o serie de anchete cu privire la felul în care preşedintele Joe Biden a gestionat pandemia sau retragerea trupelor din Afganistan.

Iar tabăra preşedintelui Biden şi-a asigurat controlul în Senat.

Lipsit de acum înainte de un Congres pe care l-a controlat total timp de doi ani, partidul preşedintelui democrat nu va mai putea trece mari proiecte legislative, o situaţie în care se va afla însă şi tabăra opusă, republicană.

Distribuie

Taguri