Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri parlamentare în Bulgaria. Coaliția reformistă a fostului premier Petkov ar putea câștiga scrutinul

Coaliția reformistă, condusă de fostul premier Kiril Petkov, este plasată pe primul loc în preferințele cetățenilor la alegerile parlamentare anticipate, organizate duminică în Bulgaria. Scrutinul a fost marcat și de o ascensiune a taberei pro-ruse, în contextul războiului din Ucraina.

Potrivit sondajului realizat de institutul Gallup, coaliția dintre formațiunea ”Noi continuăm schimbarea” și partidul ”Bulgaria Democratică” este creditată cu 25,6% dintre voturi, depășind astfel GERB, partidul de centru-dreapta al fostului premier Boyko Borissov, care ar fi obținut 24,8% dintre voturi, notează Euronews.com.

În cazul în care rezultatele exit poll-ului se confirmă, coaliția lui Petkov ar urma să formeze noul Guvern de la Sofia. Datele oficiale vor fi cunoscute abia mai târziu în cursul săptămânii.

”Cu cât rezultatele sunt mai apropiate, cu atât va fi mai greu să se formeze un Guvern stabil”, a afirmat Evelina Slavkova, analist la cabinetul de cercetare TREND, potrivit agenției AFP, citată de Agerpres.

Alegătorii din Bulgaria au mers duminică la vot, a cincea oară în numai doi ani. Alegerile legislative s-au desfășurat pe fondul situației grele provocată de războiul din Ucraina.

Scrutinul a fost marcat și de o ascensiune a taberei pro-ruse. Recent înființata formaţiune ultranaţionalistă pro-rusă Vazrajdane (Renaştere) a profitat de acest context geopolitic pentru a-şi continua creșterea în preferințele electoratului din Bulgaria: a obţinut între 13% şi 14% din voturi, faţă de 10% la scrutinul din octombrie.

Partidul pro-rus refuză orice livrare de arme Kievului şi apără deschis ideologia Kremlinului, asemenea socialiştilor din PSB (9%-10%), succesorul fostului partid comunist care a condus cândva ţara.

În această țară fostă comunistă, numeroși bulgari sunt pro-ruși, ceea ce oferă un teren fertil pentru propaganda agresivă a Kremlinului. Invazia rusă din Ucraina a adâncit semnificativ diviziunile în societatea bulgară și a alimentat sprijinul pentru partidele favorabile Moscovei.

Absenteismul a fost din nou foarte ridicat duminică, deşi mai redus decât la scrutinul anterior: rata de participare este estimată la doar 40%.

Departe de speranţele generate de valul de manifestaţii anticorupţie din vara lui 2020, această ţară cu 6,5 milioane de locuitori, cea mai săracă din UE, se cufundă într-o costisitoare criză politică fără precedent de la sfârşitul comunismului, în 1990.

De la înlăturarea lui Boiko Borisov, după un deceniu în care s-a aflat la putere, diferitele partide din Bulgaria nu reuşesc să ajungă la un acord pentru a construi o coaliţie durabilă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE