Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Întârzierea reformei pensiilor taie din banii PNRR. Marcel Boloș: Poate duce la suspendarea parțială a banilor

România riscă să piardă din tranșa a doua din PNRR pentru că nu a dus la bun sfârșit reforma din domeniul pensiilor. A spus-o, la Euronews România, chiar ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. Pe lângă această tranșă de bani, țara noastră trebuie să renunțe și la două miliarde de euro pentru că, în 2021, creșterea economică a fost peste cea estimată inițial. 

”Acum avem la Curtea Constituțională jalonul cu pilonul doi de pensii care este parte din reforma pensiilor, ne poate afecta destul de serios  privind suspendarea parțială a banilor din cererea doi și mai avem partea de jaloane de la Ministerul Energiei avem anumite observații, sper ca săptămâna viitoare să le închidem, ce ține de reforma sunt rezolvate, sper ca să avem cât mai curând posibil avizul Comisiei Europene pentru cererea de plata numărul doi,” a explicat Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene.

România nu este singura țară din UE în această situație

În plus, România va pierde peste două miliarde de euro din PNRR, pe fondul creșterii economice reale mai ridicate, în raport cu cea estimată inițial pentru anul 2021. Diminuarea ar reprezenta peste 14% din suma alocată prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Potrivit lui Marcel Boloș, această tăiere de fonduri va afecta anumite proiecte, dar vor fi păstrate investițiile importante.

”Am încercat să păstrăm investițiile importante, în transporturi și în educație și o parte din cele din sănătate, am încercat o dată cu reducerea de grant să avem în vedere acest lucru, dar și să reducem cheltuielile necesare. Sunt cheltuielile pe zona consultanței pe domeniul sănătății,” a declarat Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene.

În aceeași situație se află 21 de state membre UE care au pierdut fiecare cel puțin 14% din fondurile alocate prin PNRR, după ce economiile lor au crescut mai mult decât era prognozat. Pe prima poziție se află însă Belgia, ale cărei fonduri vor fi diminuate cu aproape un sfert din suma alocată inițial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE