Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Exit poll Bulgaria: Partidul fostului premier Boiko Borisov a câștigat alegerile legislative

UPDATE. Potrivit primelor exit poll-uri, partidul GERB, al fostului premier Boiko Borisov, a câștigat scrutinul anticipat, cu 25,8% din voturi, informează Euronews Bulgaria. Pe locul al doilea s-a clasat formațiunea premierului pro-occidental demis în vară, Kiril Petkov, cu aproximativ 19% din sufragii.

Știrea inițială

Bulgarii au mers, din nou, duminică la urne pentru a alege cei 240 de deputați ai Adunării Naționale. Este a patra tură de alegeri generale în numai un an și jumătate. Cele trei scrutine legislative consecutive pe parcursul anului 2021 nu au reușit să producă o majoritate parlamentară stabilă.

Noua rundă a alegerilor parlamentare în Bulgaria vine pe fondul războiului din Ucraina, al instabilității politice interne și dificultăților economice provocate și de criza din energie. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7 dimineața, iar primele rezultate exit poll vor fi anunțate, după închiderea urnelor, la ora 20. Rezultatele preliminare sunt așteptate luni.

Svetlozar Georgiev, votant: Votez pentru o Bulgarie puternică, îndreptată spre lumea civilizată, pentru asta am votat. Indiferent de câte rânduri de alegeri vor fi, nu contează pentru mine. Ideea este că Bulgaria este puternică și orientată spre Europa. Aceasta este ceea ce mi-am dorit dintotdeauna pentru Bulgaria și pentru copiii și nepoții mei.

Sondajele înainte de vot sugerează că până la opt partide ar putea atinge pragul de 4% pentru a intra într-un parlament fragmentat, unde grupurile populiste și pro-Rusia și-ar putea crește reprezentarea. În urma unei campanii anemice, prezența la vot este de așteptat să fie scăzută, din cauza apatiei și deziluziei alegătorilor față de politicienii incapabili să coaguleze o coaliție guvernamentală viabilă.

Plamen Dimitrov, votant: Toată lumea trebuie să-și exercite vocea, toată lumea trebuie să acționeze cu speranță pentru un viitor mai bun, deși chiar și asta pare să se estompeze. Sunt un pesimist moderat.

Alegerile anticipate din Bulgaria vin după ce o coaliție fragilă condusă de premierul pro-occidental Kiril Petkov a pierdut un vot de încredere în parlament în iunie. El a susținut, ulterior, că Moscova a folosit tactici de război hibrid pentru a doborî guvernul, deoarece a refuzat să plătească facturile la gaze în ruble și a ordonat o expulzare masivă a diplomaților ruși din Bulgaria.

O prezență scăzută la vot favorizează fostul partid de guvernământ GERB al fostului premier Boiko Borissov, care, în ciuda unei erodări suplimentare a sprijinului, poate conta în continuare pe o mare parte a alegătorilor loiali.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE