Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bulgarii sunt chemați din nou la vot. Duminică își vor alege un nou parlament, a patra oară într-un an

Publicat de: Euronews

Bulgarii își vor alege duminică un nou parlament. Este a patra oară într-un an și jumătate când sunt chemați la vot. Pe 22 iunie cabinetul prim-ministrului a primit vot de neîncredere, după disensiuni între liderii a două partide din coaliția de guvernare.

Este important de precizat că acestea sunt alegeri parlamentare anticipate, iar motivul este retragerea sprijinului cabinetului prim-ministrului în urma unei moțiuni de cenzură care a avut loc în data de 22 iunie.

Fostul guvern condus de Kiril Petkov a fost format dintr-o coaliție de patru partide - partidul lui Petkov "Noi Continuăm Schimbarea", Partidul Socialist Bulgar, "Bulgaria Democratică" și partidul "Există Astfel de Oameni" a faimosului personaj Slavi Trifonov.

După o ruptură a relațiilor dintre Kiril Petkov și Slavi Trifonov, partidul "Există Astfel de Oameni" a părăsit coaliția, iar rezultatul a fost că partidul de guvernământ și-a pierdut majoritatea în parlament și a fost înlăturat de opoziție.

Timp de două luni, Bulgaria a fost condusă de un guvern interimar numit de președintele Bulgariei, Rumen Radev, dar acum a sosit momentul ca un nou guvern ales de popor să preia acest rol. Totuși, aceasta nu va fi o sarcină ușoară, deoarece campania electorală a fost marcată în principal de critici și acuzații grave între partide, iar mesajele din partea conducerii au lipsit cu desăvârșire.

Să ne uităm la principalii competitori, partidele foștilor prim-miniștri se luptă pentru primul loc. Este de așteptat ca fie partidul GERB al lui Boyko Borissov, fie partidul "Noi continuăm schimbarea" al lui Kiril Petkov să se claseze pe prima poziție.

Marea surpriză a acestor alegeri se așteaptă să fie, însă, partidul naționalist de extremă dreapta "Renașterea", condus de Kostadin Kostadinov. La ultimele alegeri, partidul său s-a situat pe ultimul loc în parlament, dar acum are șansa de a ajunge pe locul al treilea.

Nu este de așteptat ca partenerii de coaliție ai lui Petkov din parlamentul precedent să își îmbunătățească rezultatul, ci dimpotrivă, să obțină și mai puține voturi decât au obținut la alegerile anterioare, fapt care va face misiunea de a alege un nou guvern și mai dificilă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE